Öğrenilmiş güçlülük ve duygusal uyumsuzluğun psikolojik sözleşme üzerindeki etkisi: Sağlık çalışanları üzerine araştırma
The effect of learned resourcefulness and emotional dissonance on the psychological contract: Research on healthcare proffessionals
- Tez No: 703737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM PAŞAOĞLU BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sözleşme, Öğrenilmiş güçlülük, Duygusal uyumsuzluk, Psychological contract, Learned resourcefulness, Emotional dissonance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışmasında öğrenilmiş güçlülük ve duygusal uyumsuzluğun psikolojik sözleşme üzerinde etkisi ve bu etkinin yönü, anlamlılığı incelenmektedir. Yapılan literatür araştırmaları sonucunda öğrenilmiş güçlülüğün psikolojik sözleşme üzerinde olumlu etkiye sahip olacağı düşünülürken duygusal uyumsuzluk durumunun ise psikolojik sözleşmeyi negatif olarak etkileyeceği düşünülmektedir. Araştırma, Türkiye genelinde çeşitli hastanelerde çeşitli pozisyonlarda yer alan toplam 203 sağlık çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırmada Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular (N=203), öğrenilmiş güçlülük ile psikolojik sözleşme arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Öte yandan, duygusal uyumsuzluk ve psikolojik sözleşme arasındaki ilişki anlamsız olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of learned resourcefulness and emotional dissonance on psychological contract and the direction and significance of this effect are examined.As a result of the literature researches, it is thought that learned resourcefulness will have a positive effect on psychological contract, while emotional dissonance is thought to affect psychological contract negatively. The research was carried out on a total of 203 healthcare professionals working in various positions in various hospitals throughout Turkey. In the study where convenience sampling method was used, Pearson Correlation analysis were used. Findings (N = 203) show that there is a significant relationship between learned resourcefulness and psychological contract. On the other hand, it has been observed that the relationship between emotional dissonance and psychological contract is meaningless.