Farklı yöntemlerle modellenen betonarme perde davranışının irdelenmesi
Investigation of reinforced concrete shearwall behavior modeled by different methods
  1. Tez No: 703851
  2. Yazar: İLKAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TUNABOYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme u-perde, Betonarme perde, Doğrusal analiz, Orta-kolon model, Çubuk model, Reinforced concrete u-shaped wall, Reinforced concrete shear wall, Linear anlysis, Wide-column model, Frame element model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Ülkemiz aktif fay hatlarının üzerinde bulunduğu için depreme dayanıklı betonarme yapıların tasarımı Türkiye'de önem arz etmektedir. Betonarme perde duvarlar, yapının depreme dayanıklılığının arttırılmasında katkısı yüksek olan betonarme taşıyıcı sistem elemanlarıdır. Perdeler, yatay yüklerin karşılanması konusunda son derece etkili elemanlardır. Yapıdaki bazı mimari gereksinimlerden dolayı, farklı enkesit tiplerine sahip betonarme perdeler sıkça modellenmektedir. Betonarme U-perde bunlardan en çok kullanılan kesit tiplerinden birisidir. Betonarme yapılarda genellikle merdiven sahanlıklarında, asansör boşlukları etrafında özellikle yüksek katlı yapılarda sıklıkla tercih edilmektedir. Bu çalışmada çekirdek bölgesinde betonarme U-perde elemanına sahip taşıyıcı betonarme çerçeve sistemli yapı tasarlanmıştır. Tasarımı yapılan bu yapının Program A, Program B, Program C ve Program D olmak üzere 4 farklı yapısal analiz programında modelleri oluşturularak doğrusal analizleri yapılmış ve analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. Tasarlanan bu modellerde U-perde elemanı, farklı yöntemlerle modellenerek sistem üzerindeki davranışı irdelenmiştir. Bu çalışmada 4 farklı yapısal analiz programında oluşturulan modellerin TBDY-2018 yönetmeliğine göre tasarım aşamaları tüm detaylarıyla gösterilmiş ve oluşturulan modellerin analiz sonuçlarının karşılaştırılmasına 6.bölümde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since our country is located on active fault lines, the design of earthquake resistant reinforced concrete is significant in Turkey. Reinforced concrete shear walls are reinforced concrete system elements that have a high contribution in increasing the earthquake resistance of the building. Reinforced concrete shear walls have a great influence on bearing horizontal loads. Due to some architectural requirements for the buildings, reinforced concrete shear walls with different cross-section types are frequently modeled. U-shaped reinforced concrete shear wall is one of the most widely used section types. It is often preferred in reinforced concrete structures, usually in stairway landings, around wellhole, especially in high-rise buildings. In this study, a reinforced concrete frame system structure with a reinforced concrete U- shaped shear wall element in the center is designed. Linear analyzes of this designed structure were made by creating models in 4 different structural analysis programs, namely Program A, Program B, Program C and Program D, and the analysis results were compared. In these designed models, the U-shaped shear wall element is modeled by utilizing different methods and its behavior on the system is analyzed. In this study, the design stages of the models created in 4 different structural analysis programs are shown in all details according to the TBEC 2018 and the comparison of the analysis results of the created models is given in the 6th section.