Kültürler arası kırklama geleneğinin antropolojik bağlamda incelenmesi Şanlıurfa-Mardin örneği
As a anthropological examination of tradition 'Kırklama' in the field of intercultural Sanliurfa-Mardin example
- Tez No: 703962
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Antropoloji, Anthropology
 - Anahtar Kelimeler: Antropoloji, Kültür, Kırk Sayısı, Anthropology, Culture, 40 number
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, sosyal bilimlerin başlangıç tarihiyle, gelişim sürecinde ortaya çıkan ve 19. Yüzyılın en genç bilim dalı olan antropoloji bilimini tanımlayan ve insanın, insanlığın bir parçası olan, antropolojinin en önemli temel ilkesi olan kültürel farklılıkları ortaya koymuştur. Kültürün insanla olan ilişkisini ele alarak kültürlerarası etkileşimi ortaya koymuştur. İnsanlığın birikimlerini yeniden üretme biçimini, antropolojinin günlük hayattaki önemini, kültürün temel ilkelerine dayandırıp ele alınmıştır. Kültürel ve biyolojik olarak insanı tanımlayan Antropoloji disiplini bilimsel olarak yoğun bir çalışma yürütmektedir. İnsan için bunlardan bir tanesi de sayılardır. İnsanlık tarihinde inançsal bağlamda bazı sayılar kutsal değerler taşımaktadır. Bu sayılardan bir tanesi de kırk'tır. Bu tez çalışmasında Mardin ve Şanlıurfa yörelerinde asırlardır devam eden Kırk sayısının nasıl önem kazandığını, Kırk sayısının kültürel açıdan neden bu kadar etkili olduğunu açıklar. Bir insanın dünyaya geliş süreciyle doğum öncesi ve sonrası, ruhun bedenden ayrılış süresi Kırk sayısına bağlanmaktadır. Dolayısıyla kültürlerarası karşılaştırma yaparak sayıların günlük hayattaki yerini etnografik bir yöntemle incelemiştir.
Özet (Çeviri)
This study revealed the cultural differences that emerged in the development process with the beginning date of social sciences, which defined the science of anthropology, the youngest science of the 19th century and which is the most important basic principle of anthropology, which is part of human and humanity. This study revealed intercultural interaction by examining the relationship of culture with human beings. This study examine by basing to basic principles of culture the importance of anthropology in everyday life, regeneration style of acumulations of humanity. The discipline of anthropology, which defines human beings culturally and biologically, performs a scientifically intensive study. One of them is numbers for humans. In the history of humanity, some numbers in the religious context have sacred values. One of this numbers is 40. In this thesis study, he explains which has been going on for centuries in Mardin and Şanlıurfa regions, how 40 number has gained importance and why the number of forty is so culturally effective. With the process of human's arrival to earth, before and after birththe period of departure of the soul from the body is connected to the number 40. Therefore anthropology is examining by making an intercultural comparison and the place of numbers in daily life in an ethnographic way.