Işık tasarımının sahne tasarımındaki rolü ve günümüzdeki yeri
The rol of lighting design in stage design and its place in modern day theatre
  1. Tez No: 704072
  2. Yazar: İLAYDA ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Işık Tasarımı, Sahne Tasarımı, Yapay Işık, Renk, Sahne Işıklandırması, Lighting Design, Stage Design, Artificial Lighting, Color, Stage Lighting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
“Işık Tasarımının Sahne Tasarımındaki Rolü ve Günümüzdeki Yeri”adlı çalışmada; sahne sanatlarında ışığın, teknikteki gelişmelerle performanslara ve mekanlara, sahne tasarımı boyutunda etkisi incelenmiş; hem genel anlamda sahne tasarımının ne olduğuna değinilmiş hem de yapay ışık kaynağı kullanılmadan önceki dönemden günümüze gelen sahne için ışık tasarımının süreci araştırılmıştır. Bunun yanı sıra sahne ve performans için kullanılan ışığa ait elemanlardan ve ışık elemanlarının detaylarından, hangi amaçlarla kullanıldıklarından ve tercih edilme sebeplerinden de bahsedilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda da ışığın, sahnede yalnızca aydınlatma aracı olarak kullanılmasından, performansın aktarımı için bir tasarım unsuru olarak kullanılmasına kadar günümüze gelişinde geçirdiği süreç ve günümüzde tasarımda sahip olduğu yer incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study named“The Role of Lighting Design in Stage Design and Its Place in Modern Day Theatre”, with the developments in technique, the effect of light in performing arts on performances and venues in the dimension of stage design has been examined. In this study, both what the stage design is in general and the process of light design for the stage, which has come from the period before the use of artificial light source, has been investigated. In addition, the elements of light used for stage and performance, their details, purposes of their usage and reasons for their preference are explained. In line with this information, the process that light has gone through in its development, from being used only as a lighting tool on the stage to using it as a design element for the transfer of performance, and the role of light in design today has been analyzed through a play.