Geleneksel izleyici kitlesinin gelişen yeni medya teknolojileri ile birlikte izleme pratiklerindeki değişimi: Selçuk Üniversitesi örneği
The change of traditional audience in monitoring practices with emerging new media technologies 'The case of Selçuk University'
  1. Tez No: 704140
  2. Yazar: ERAY ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL GÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Televizyon, Televizyon Yayıncılığı, Yeni Medya, İnternet, İzleme Pratikleri, Değişen İzleyici, Traditional Television, Television Broadcasting, New Media, Internet, Watching Practices, Changing Audience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Televizyon; zaman içerisindeki teknolojik gelişmelere bağlı olarak yayın kalitesinin gelişmesi, içeriklerin zenginleşmesi, uydu yayıncılığı ile de birçok ulusal ve uluslararası televizyon kanallarına ulaşılabilmesi ile izleyici açısından vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Ev içerisinde sadece bir teknolojik cihaz olarak yer almayan televizyon, insanları birbirine bağlayan ortak eylemlerde bulunduran, eğlence, haber, bilgi edinmenin merkezi halinde olması ile ailelin bir üyesi konumundadır. Buna bağlı olarak da izleyiciler yeni izleme pratikleri oluşturmuştur. İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte internet aracılığıyla yapılabilecek olan aktivitelerin çeşitlenmesi ve yeni medya teknolojilerinin televizyon yayıncılığını etkilemesi izleyicinin de değişimine yol açmıştır. Geleneksel televizyon yayıncılığından ayrı olarak, yeni medya teknolojileri üzerinden televizyon programlarının izlenebilmesi, geleneksel televizyon aygıtına olan bağlılığı ortadan kaldırmıştır. İnternet ve buna bağlı teknolojiler sayesinde izleyici televizyon programlarını ev ortamında değil, istediği zaman ve mekânda izleyebilme imkânına sahip olmuştur. Yeni medya teknolojileri ile birlikte izleyicinin, geleneksel izleme pratiklerinin dışında yeni pratikler elde ettiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı; geleneksel izleyici kitlesinin gelişen yeni medya teknolojileri ile birlikte gerçekleşen izleme pratiklerindeki değişiminin sebeplerini kapsamaktadır. Bu bağlamda literatüre dayalı anket formu yönteminin uygulandığı çalışmanın örneklemini Selçuk Üniversitesi öğrencileri oluşturmakta olup, elde edilen nicel bulgular bu doğrultuda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Television; It has become an indispensable element for the audience with the development of broadcast quality, enrichment of content, and access to many national and international television channels through satellite broadcasting, depending on the technological developments in time. Television, which is not only a technological device in the house, is a member of the family, as it is the center of entertainment, news and information, which connects people to each other, engages in joint actions. Accordingly, viewers have created new viewing practices. With the introduction of the Internet into our lives, the diversification of activities that can be done via the Internet and the effect of new media technologies on television broadcasting have also led to a change in the audience. Apart from traditional television broadcasting, watching television programs through new media technologies has removed the dependence on the traditional television device. Thanks to the internet and related technologies, the audience has the opportunity to watch television programs at any time and place, not at home. It has been concluded that with the new media technologies, the audience gains new practices apart from traditional viewing practices. The main purpose of this study; It covers the reasons for the change in the viewing practices of the traditional audience with the developing new media technologies. In this context, the sample of the study, in which the literature-based questionnaire method was applied, consists of the students of Selcuk University, and the quantitative findings were examined in this direction.