Kamusal alanın dönüşümü ve rıza üretimi bağlamında kapitalist gözetim toplumu: Gloptikon
Capitalist surveillance society in the context of transformation of public sphere and consent manufacturing: Glopticon
- Tez No: 704193
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, sivil toplum, gözetim toplumu, panoptikon, banoptikon, süper-panoptikon, sinoptikon, omniptikon, gloptikon, Public sphere, civil society, surveillance society, panopticon, banopticon, super-panopticon, synopticon, omnipticon, glopticon
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 712
Özet
Kamusal alan, sivil toplum ve gözetim kavramları birbiriyle iç içe geçmiş kavramlardır. İletişimin biçiminde yaşanan değişim, söz konusu üç kavramı da derinden etkilemektedir. Müzakereye, düşüncelerin serbest ve eşit bir biçimde ifade edilmesine imkân tanıyan, statülerin ve ayrıcalıkların yok sayıldığı bir kamusal alan sivil toplumun olmazsa olmaz şartıdır. Antik Yunan ve Roma'da özel statülere sahip yurttaşlar tarafından uygulanan doğrudan demokrasi, modern demokratik toplumlarda yurttaşların katılım yetkilerini devrettikleri temsilciler tarafından yürütülmektedir. Kamusal alan ve sivil toplum kavramlarının olduğu her yerde, yöneten ve yönetilen kavramları da bulunmaktadır. Bunun sonucunda, ortaya iktidar ilişkileri çıkmaktadır. İktidar, sadece devlet iktidarı olarak düşünülmemelidir. İki ve daha fazla insanın bulunduğu her yerde iktidar ilişkilerinden söz etmek mümkündür. Günümüzde devletler ve kapitalist şirketler arasında kurulan ortaklığın bir sonucu olarak, kamusal alan feodalleşmektedir. Kamusal tartışmaya yön vererek iktidara yurttaşların taleplerini ve önerilerini sunma hak ve ödevi olan sivil toplum ise, giderek gözetim toplumuna dönüşmektedir. Gözetim toplumu yurttaşlara sürekli olarak sunulan güvenlik söylemiyle kendisine meşruiyet kazandırmaktadır. Güvenlik, gözetim için kabul edilebilir bir gerekçe olsa da; kapitalist şirketler tarafından çok farklı amaçlar için de kullanılmaktadır. Yurttaşlar, toplanan ve paylaşılan verileri bağlamında sınıflandırılmakta ve ayrıştırılmaktadırlar. Bunun sonucu olarak, yaşam tercihlerine kapitalist hegemonya tarafından yön verilmektedir. Artık sadece panoptik gözetimin uygulandığı bir çağın çok ötesindeyiz. Teknoloji, gözetim biçimlerindeki radikal değişimin hazırlayıcısı olmuştur. Yerel panoptikonun küresel çocukları olan süper-panoptikon, banoptikon, sinoptikon ve omniptikonun eş zamanlı bir şekilde uygulanmasının sonucunda; gizlenilmesi mümkün olmayan gloptikon ile yüzleşmek durumundayız.
Özet (Çeviri)
Public sphere, civil society and surveillance are interwoven concepts. Transformation in the shape of communication has affected all these three concepts deeply. Public sphere; which enables negotiation and expression of ideas equally and unconstrainedly and in which status and privileges are ignored; is an indispensable obligation of civil society. Democracy, which was carried out directly in Ancient Greek and Rome, is being performed by the representatives to whom citizens delegate their participation authority in modern democratic societies. Ruling and ruled people are omnipresent where public sphere and civil society concepts are presented together. As a result of this, power relationships emerge. Power should not be thought only as a state power. It is possible to mention about power relationship in a place where two or more people are found. In our age, public sphere is becoming feudal just because of the association constituted by states and capitalist corporations. Civil society who has both right and duty of submitting citizens' proposals and critiques to the state by steering the public sphere is turning into a surveillance society gradually. Surveillance society is gaining its legitimacy with the discourse of“security”which is presented to the citizens consistently. Although security is an acceptable reason for surveillance, it may also be used for different purposes by capitalist corporations. Citizens are being classified and separated in the context of their collected and shared data. As a result of this, their life preferences are being directed by capitalist hegemony. From now on, we are beyond an age in which only panoptic surveillance is being performed. Technology has become the preparer of the radical alteration in the shape of surveillance. As super-panopticon, banopticon, synopticon and omnipticon; who are the global children of local panopticon, are being performed simultaneously; we are obliged to face with glopticon from which it is not possible to hide.