Sosyolojik perspektiften biyopolitika, kadın bedeni ve engelli fetüs kürtajı: Nitel bir çalışma
Biopolitics, the female body and the abortion of the disabled fetus from a sociological perspective: A qualitative study
  1. Tez No: 704265
  2. Yazar: YASEMİN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMMUZ GÖNÇ ŞAVRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Biopolitics, Abortion, Medicalization, Disability, Abortion of Disabled Fetus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma engelli fetüs gebeliği yaşayan gebelerin, gebeliğin devamı ya da sonlandırılması yönündeki karar alma süreçlerini incelemektedir. Araştırmanın amacı engelli fetüs gebeliği yaşayan kadınların gebeliğin devamı ya da sonlandırılması kararını verme süreçlerini betimlemek, anlamak ve engelli fetüs kürtajını biyopolitika, biyoiktidar, tıbbileşme kavramları çerçevesinde eleştirel yaklaşımla değerlendirmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, maksimum çeşitleme örnekleme stratejisiyle belirlenmiştir. Araştırmada dokuz engelli fetüs kürtajı yaptırmış, on engelli fetüsü dünyaya getirmiş kadın ve dört kadın doğum uzmanı olmak üzere yirmi üç kişiyle yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Bu araştırmada kadınların engelli fetüs kürtajına karar vermelerinde tıbbi bilginin, dinin ve toplumsal cinsiyet rollerinin etkisi olduğu, bu konudaki en önemli gücün bilginin iktidarına sahip olan tıbbi otorite olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research examines the decision-making processes of pregnant women who have had a pregnancy with a disabled fetus, whether to continue or terminate the pregnancy. The aim of the research is to describe and understand the decision-making processes of women who have a pregnancy with a disabled fetus to continue or terminate the pregnancy, and to evaluate with a critical approach the abortion of a disabled fetus within the framework of the concepts of biopolitics, biopower, and medicalization. Qualitative research method and case study design were used in the research. The participants of the research were determined by the maximum variation sampling method. In the research, semi-structured interviews were conducted with twenty-three people, including nine women who had abortions for disabled fetuses, women who gave birth to ten disabled fetuses, and four obstetricians. In this research, the effects of medical knowledge, religion and social gender roles on women's decision to have abortion with a disabled fetus were determined. It has been observed that the most important power in this matter is the medical authority, which has the power of knowledge.