Yoksullukla mücadelede politika ve programların uygulanabilirliği: Selçuklu ilçesi örneği
The applicability of current policies and programs combating poverty: The example of Selçuklu district
- Tez No: 704300
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluk Kültürü, Türkiye'de Yoksulluk, Yoksulluk çalışmaları, Yoksulluğun Nedenleri, Yoksullukla Mücadele Yöntemleri, Selçuklu, Konya, Poverty, Poverty Culture, Poverty in Turkey, Poverty Studies, Causes of Poverty, Methods of Combating Poverty, Selçuklu, Konya
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Yoksulluk, tüm ülkelerin odak noktası olması gereken dünya için önemli bir tehdittir. Bu nedenle, dünyadaki birçok ülke bu sorunla mücadele etmek için çeşitli sosyal politika ve programlar uygulamaktadır. İstihdam politikası, eğitim politikası, sağlık politikası, sosyal yardım politikası, vergi politikası gibi birçok etkili birçok politika ve program uygulanmaktadır. Tezin konusu Yoksullukla Mücadelede Politika ve Programların Uygulanabilirliği olup, yoksullukla mücadele çalışmalarının ne kadar etkili olduğu, uygulanan bu politika ve programların olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyarak yoksullukla nasıl etkin bir şekilde mücadele edileceği ile ilgili çözüm önerileri sunmaktır. Bugün küresel bir sorun olarak karşılaştığımız en tartışmalı konu yoksulluktur. Bu tez, mevcut politika ve programların yoksullukla mücadelede yeterli olmayışını bu politika ve programların olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyarak Konya Selçuklu ilçesi ölçeğinde yapılan anket çalışması ile tezi desteklemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'deki yoksulluk çalışmalarına ve akademik literatüre katkı sağlaması, daha önce bu bölgede böyle bir analizin yapılmaması çalışmayı özgün kılmaktadır. Bu tez de nicel araştırma tekniği kullanılarak, ilçede yaşayan 680 katılımcı ile tesadüfî örnekleme yönteminden biri olan tabakalı örnekleme yöntemi ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu oran, ilçe nüfusunun 1: 1000'ini oluşturmaktadır. Sonuçlar, yoksulluğun önlenmesi için yapılan yoksullukla mücadele politika ve programlarının yetersiz olduğunu göstermektedir. Yoksulluğu azaltmak için yapılan sosyal yardımların geçici anlamda olumlu etkisi bulunmaktadır. İş olanaklarının geliştirilmesi konusu, öncelikli devlet politikası haline getirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a significant threat to the world, which should be the focus of all countries. Therefore, many countries in the world implement various social policies and programs to combat this issue. Increasing the minimum wage, credits, education incentives, and nutrition programs are some of the many effective methods of struggle used. This thesis aims to analyze the applicability of current policies and programs in combating poverty and their positive and negative sides. The most controversial issue we face today as a global problem is a poverty. This thesis aims to analyze the applicability of the current policies and programs in combating poverty, and the positive and negative sides of these policies and programs in Selcuklu District, Konya in Turkey. It is an original study as no previous analysis like this has been done in this region. It will hopefully contribute to poverty studies and academic literature in Turkey. In this thesis, a quantitative research technique was used where 680 people who are defined as poor living in the district will be studied. These constitute 1: 1000 of its total population. The results show that the policies and programs for poverty reduction are insufficient. Social assistance provided to reduce poverty has only a temporary positive effect. Improving job opportunities should be the priority of a government policy.