Teknokentlerin işleyişi ve ekonomik etkileri açısından teknokent işletmeleri üzerinde bir araştırma: Cumhuriyet Teknokent örneği
A research on technokent enterprises in terms of the functioning and economic effects of technokents: The case of Cumhuriyet Teknokent
- Tez No: 704387
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknokent, Ar–Ge, Üniversite Sanayi İş birliği, Technocity, R&D, University Industry Cooperation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyesine doğrudan etki eden bir konumda yer alan üniversiteler ile sanayinin gerçekleştirdiği iş birliğinin önemi giderek artmaktadır. Geliştirilen iş birliği sonucunda ortaya çıkan yenilikçi ürünler sayesinde ülkelerin diğer ülkeler yanında rekabet gücü artmış, ekonomik anlamda da güçlenmeleri sağlamıştır. Bu kapsamda gelişmiş birçok devlet bilimin beşiği olan üniversiteler ile sermaye ve işgücüne sahip sanayicileri bir araya getirebilmek için belirli alanlarda teknokent ve benzeri isimlerle adlandırılan özel bölgeler kurmuş ve bu bölgelerde yer alan girişimcilere bazı avantajlar sağlamıştır. Bu çalışmada hem teknokentlerin işleyişi hem de işletmelere ve ekonomiye katkılarının Cumhuriyet Teknokent bünyesinde yer alan işletmeler üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için düzenlenen anket 01.01.2021-31.01.2021 tarihleri arasında teknokent işletmelerinde çalışan 101 katılımcıya uygulanmıştır. Veriler SPSS 25 programıyla analiz edilmiştir. Bu analizde çeşitli istatistiki yöntemler kullanılmıştır. Anketin cronbach alfa katsayısı 0,86 olarak hesaplanmış ve veri kümesinin“yüksek düzeyde güvenilir”olduğu saptanmıştır. Analiz sonucunda Cumhuriyet Teknokent'in bünyesindeki firmaların cirosuna, ihracat rakamlarına, bölgenin ve ülkenin ekonomik yönden kalkınmasına katkı sağladığı görülmüştür. Eğitimli personel sayısının fazlalığı ile tamamlanan ve devam eden proje oranının yüksek olması gelecek açısından olumlu bir görüş oluşturmuştur. Bununla birlikte bölgede yer alan firmalara sağlanan desteklerin artırılması, firmalara daha fazla akademik destek sağlanması, projelerinin ticarileşmesi durumunda destek olunması gerektiği değerlendirilmiştir. Ayrıca çeşitli bağımsız değişkenler açısından ifadelerde farklılık olup olmadığını tespit etmek için anlamlılık analizleri yapılmıştır. Cinsiyete göre teknokent seçimine yönelik düşünce düzeyinde yaş ve işletmedeki görev durumu açılarından anlamlı bir farklılık yoktur. Cinsiyet ve eğitim durumu açılarında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Teknokentlerin işleyiş ve imkanlarına yönelik düşünce düzeyinde ise cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve işletmedeki görev durumu açılarında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the cooperation between universities and the industry is becoming increasingly important as it directly affects the development level of countries. Thanks to the innovative products that emerged as a result of the collaboration, competitiveness of countries increased along with other countries, and economic strengthening has also been achieved. To join together universities, the cradle of advanced state science, and industrialists with capital and labor power, the government established special regions in certain areas called technocities and so on, and provided some advantages to the entrepreneurs in these regions. This study aims to investigate the impact of technocities on their functioning and their contributions to businesses and the economy on the businesses operating within Cumhuriyet Teknokent. The survey prepared to achieve this goal was applied to 101 participants who worked in technocity establishments between January 1, 2021 and January 31, 2021. Data analyzed with SPSS 25 program. Various statistical methods are used in this analysis. The cronbach alpha coefficient of the survey was calculated as 0.86 and the data set was found to be“highly reliable.”The analysis revealed that Cumhuriyet Teknokent contributed to the turnover and export figures of its companies, as well as to the economic development of the region and the country. A high percentage of completed and ongoing projects, which employ a large number of trained personnel, is a positive aspect for the future. We also underlined the importance of increasing support to the companies in the region, providing more academic support to the companies, and supporting the commercialization of their projects. In addition, significance analyzes were performed to determine whether there are differences in expressions regarding various independent variables. There is no significant difference in the level of thinking about selecting a technocity based on gender in terms of age and the position of the company. Significant differences were detected in terms of gender and education. We found that there was no significant difference at the level of thinking about the operation and opportunities of technocities in terms of gender, age, educational status or job status in the business.