Hatha yoga ve klasik egzersiz yaklaşımının sağlıklı gençlerde postür ve fiziksel uygunluk üzerine etkileri
  1. Tez No: 70477
  2. Yazar: UMMAHAN BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE LİVANELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hatha Yoga, Posture, Physical Fitness u
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Egzersiz eğitimi uygun frekans, şiddet, süre ve egzersiz tipi ile yapıldığında fiziksel uygunluğu arttırır. Hatha yoga batı ülkelerinde çok popüler bir aktivite tipi haline gelmiştir. Buna rağmen yoganın tüm fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkileri az bilinmektedir. Ayrıca hatha yoga ve diğer egzersiz tiplerinin karşılaştırıldığı bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı sağlıklı gençlerde hatha yoga ve klasik egzersiz eğitiminin postür ve fiziksel uygunluk üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu çalışmada yaşları 18 ile 26 arasında değişen 33 sağlıklı kişi iki gruba ayrılmıştır. Hatha yoga eğitimi alan 10 bayan ve 7 erkek deney grubunu, klasik egzersiz eğitimi alan 9 bayan ve 7 erkek ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney ve kontrol grubuna günde 1 saat, haftada 4 gün ve 6 hafta süreyle eğitim verilmiştir. Her iki gruptaki olgular eğitimin başlangıcında ve sonunda postür analizi, flamingo denge testi, gözler kapalı tek ayak üzerinde durma denge testi, esneklik testleri, sit-ups testi, modifıye push - ups testi, Burpee testi, 12 dakikalık Cooper koşu testi, vertikal sıçrama testi ve manual kas testi ile değerlendirilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası yapılan postür analizi sonuçları karşılaştırıldığında, her iki grupta bazı postürel hatalarda anlamlı bir azalma bulunmuştur. Vücut ağırlığı ve VKİ (Vücut Kitle lndeksi)'in her iki grupta anlamlı derecede azaldığı gözlenmiştir. Kontrol grubunda Flamingo denge testi ve gözler kapalı tek ayak üzerinde durma testi değerlerindeki artış anlamlı bulunmamıştır. Deney grubunda ise anlamlı bir artış görülmüştür. Her iki grupta çeviklik, kassal endurans, aerobik güç ve esneklik gelişmiştir. Deney grubunda anaerobik gücün artışı anlamlıdır. Kontrol grubunda ise istatistiksel açıdan anlamlı bir artış görülmemiştir. Gövde ve alt ekstremite kasları kuvvetinin her iki grupta anlamlı derecede artışı gözlenmiştir. Kontrol grubunda üst ekstremite kas kuvveti artmamıştır. Deney grubunda sağ üst ektremite kas kuvveti anlamlı derecede artmıştır ve sol üst ekstremite kaslarında istatistiksel açıdan anlamlı bir artış olmamıştır. Deney ve kontrol grupları VKİ, aerobik güç ve kas kuvveti açısından karşılaştırıldığında istatistiksel bir fark görülmemiştir. Vücut ağırlığı, çeviklik, kassal endurans, esneklik (hamstring uzunluğu dışında) testleri sonuçları gruplar arasında karşılaştırıldığında deney grubu lehine fark anlamlı bulunmuştur. Çalışmamızın sonucunda hem klasik egzersiz hemde yoga eğitiminin fiziksel uygunluk özellikleri üzerine olumlu etkileri olduğu görülmüş, ancak yoga eğitiminin denge, esneklik, anaerobik güç, kassal endurans ve çevikliği geliştirmede klasik egzersiz eğitimine göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Bu nedenle hatha yoganın sağlıklı kişiler için seçilebilecek etkili bir egzersiz şekli olabileceği görüşüne varılmıştır. Anahtar kelimeler : Hatha Yoga, Postür, Fiziksel Uygunluk
Özet (Çeviri)
Physical training enhances physical fitness when optimal frequency, intensity, duration and type of exercise is suitable. Hatha yoga is a type of activity which has become popular increasingly in western countries. However, it is little known on all physical fitness parameters of yoga practice and there is not any study comparing hatha yoga and other type of exercises. The aim of this study was to observe and evaluate the effects of hatha yoga and aerobic type of conventional exercise on posture and physical fitness in healthy young people and to compare each groups. 33 healthy people, aged between 18 and 26 were divided into two groups: ten female and seven male were included into hatha yoga group for study group; nine female and seven male were included into conventional exercise training group for control group. A training program was given to the study and control groups for one hour a day and four days a week lasting six weeks. Participants in both groups were evaluated by posture analysis, the flamingo balance test, the balance test on one leg standing with closed eyes, flexibility tests, sit-ups test, modified push-ups test, Burpee test, Cooper's 12 minutes running test, vertical jumping test and manual muscle test before training and after. The results of the posture analysis before and after training were compared in each group and found significant differences in some postural deviations. The decreases in weight and VKl were also found significant in both groups. Flamingo balance test and test on one leg standing with closed eyes in the control group have not shown any major increase on the test values while an important increase were seen in the study group. A major improvement on agility, muscle endurance, aerobic power and flexibility have been found in both groups. A significant increase has been observed in anaerobic power in the study group, while any statistically significant difference was not seen in the control group. A significant increase on the strength of trunk and lower extremity muscles has been observed in both groups. The strength of upper extremity muscles have not shown any obvious increase in the control group. Significant increase was found in right upper extremity muscles of the study group. There was not a statistical significant increase in the left upper extremity muscles of the study group. No differences was found between the groups in VKl, aerobic power and muscles strength. A significant difference was found on the results of weight, agility, muscle endurance, flexibility (except hamstring flexibility) tests in the study group when they were compared. Consequently, our study proved that both hatha yoga and conventional exercise training have positive effects on physical fitness. It was found that hatha yoga training is more effective than conventional exercise to improve on balance, flexibility, anaerobic power, muscle endurance and agility. There fore hatha yoga could be an exercise option for healthy young people.