Kadın avukatların cinsiyet ayrımcılığına yönelik algıları: Lüleburgaz örneği
Perceptions of women lawyers on gender discrimination: Lüleburgaz sample
- Tez No: 705280
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ENGİN SANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Algı, Ayrımcılık, Cinsiyet ayrımcılığı, Çalışma hayatı, Gender discrimination, Perception, Discrimination, working life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Toplumda, kadınlar çalışma hayatında tarihsel süreçte yaşanılan birçok gelişmeler ve ilerlemeler sonucunda daha fazla yer almaya başlamışlardır. Kadınların çalışma hayatının her alanında yer almaları, onların cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmalarını engellememektedir. Bu bağlamda, kadınların çalışmalarını kısıtlayan toplumsal cinsiyet rolleri kilit rol oynamaktadır. Bu roller, kadınlara ve erkeklere belli kurallar ve normlar getirerek, ayrımcılığa ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada; Lüleburgaz'daki kadın avukatların, çalışma hayatlarında cinsiyet ayrımcılığına yönelik algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Kadın avukatların müvekkilleriyle, adliyede, kolluk birimlerinde, avukatlık bürosunda ve Baro yönetimi gibi çalışma ortamlarında karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığına neden olan bileşenlerinin neler olduğu araştırılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde, araştırmanın temel konuları olan kadınların çalışma hayatındaki tarihsel gelişimleri ve kadın istihdamına ilişkin konular, ikinci bölümde, algı, toplumsal cinsiyet ve cinsiyet ayrımcılığı konuları detaylıca ele alınmıştır. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde, Lüleburgaz'daki kadın avukatlara yöneltilen anket soruları, SPSS Statistics 26.0 Paket Programı ile analiz edilerek elde edilen bulgular ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the society, women have started to take more place in working life as a result of many developments and advances in the historical process. The fact that women take part in all areas of working life does not prevent them from being exposed to gender discrimination. In this context, gender roles that restrict women's work play a key role. These roles bring about discrimination by introducing certain rules and norms to women and men. In this study; The perceptions of female lawyers in Lüleburgaz towards gender discrimination in their working life were tried to be determined. The components that cause gender discrimination that female lawyers encounter with their clients, in the courthouse, in law enforcement units, in law offices and in working environments such as the Bar Association, have been investigated. In the first part of the research, the historical development of women in working life and the issues related to women's employment, which are the main subjects of the research, and in the second part, the subjects of perception, gender and gender discrimination are discussed in detail. In the third and last part of the research, the survey questions directed to women lawyers in Lüleburgaz were analyzed with the SPSS Statistics 26.0 Package Program and the findings were revealed.