Klozapinin kortikal inhibisyon üzerine etkileri
Effects of clozapine on cortical inhibition
- Tez No: 705431
- Danışmanlar: PROF. DR. AYGÜN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: klozapin, şizofreni, clozapine, schizophrenia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Şizofrenide kortikal inhibisyon eksiklikleri alanyazında preklinik ve klinik araştırmalarla gösterilmiştir. Transkraniyel manyetik uyarım sık kullanılan, girişimsel olmayan bir ölçüm yöntemidir. Antipsikotiklerin kortikal inhibisyon üzerine etkilerini değerlendiren az sayıda çalışma vardır. Bu araştırmada 90-120 günlük klozapin tedavisinin TMU bulguları üzerine etkisi ve bulguların sağlıklı kontroller ile kıyaslanması amaçlanmıştır. Araştırmaya takip eden doktorları tarafından klozapin başlanması planlanan 10 hasta dahil edilmiş, 8 hastanın izlemi tamamlanmıştır. Hastalarla yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 8 sağlıklı kontrol de çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara tedavi başında ve sonunda Pozitif ve Negatif Belirtiler Ölçeği (PANSS), Düşünce ve Dil Bozuklukları Ölçeği (TALD), Dünya Sağlık Örgütü Yetiyitimi Değerlendirme Çizelgesi (WHODAS-II) verilmiş, bilişsel testler uygulanmış ve istirahat motor eşik (İME), kortikal sessiz süre (KSS), kısa aralıklı intrakortikal inhibisyon (KAİKİ), intrakortikal güçlenme (İKG) ve kısa latanslı afferent inhibisyon (KAİ) TMU aracılığıyla ölçülmüştür. Kontrollerde de TMU ölçümü yapılmıştır. Tedavi başında hastalar ve kontroller arasında İME, İKG ve KAİ parametrelerinde, izlem sonunda yalnızca İKG'de anlamlı fark olduğu gösterilmiştir. İzlem sonunda hastalarda KSS'de uzama, bilişsel testlerden Stroop-2 ve RİSÖT-5 performanslarında bozulma, Stroop-4 performansında düzelme gözlenmiştir. KSS'deki değişim klozapinin kortikal inhibisyonu artırdığı şeklinde yorumlanmış olup, bu değişim ile bilişsel testlerdeki değişim arasında ilişki bulunmamıştır. Bu araştırma klozapinin KAİ üzerine etkisini araştıran, ayrıca klozapinin kortikal inhibisyon parametrelerine etkisini bilişsel testlere etkisiyle karşılaştıran ilk izlem çalışmasıdır. Araştırma bulgularının şizofreni patofizyolojisi ve tedavisi konusunda alanyazına olumlu katkıları olacağı ve daha geniş örneklemli izlem çalışmaları ile tekrarlanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Preclinical and clinical studies reported cortical inhibition deficits in schizophrenia. Transcranial magnetic stimulation (TMS) is a commonly used noninvasive measurement method. There are few studies evaluating the effects of antipsychotics on cortical inhibition. The purpose of this study is to investigate the effects of 90-120 days of clozapine treatment on TMS parameters and and to compare them with healthy controls. Ten patients who were planned to initiate clozapine by their doctors were included in the study, and the follow-up of eight patients completed. Eight healthy controls matched with patients for age and sex were also included. Patients were assessed with Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Thought and Language Disorder Scale (TALD), and World Health Organization Disability Assessment Scale-II (WHODAS-II) and cognitive tests; also resting motor threshold (RMT), cortical silent period (CSP), short interval intracortical inhibition (SICI), intracortical facilitation (ICF) and short latency afferent inhibition (SAI) were measured by TMS at the beginning and end of the treatment. TMS parameters were measured in the controls. At the beginning, there was a difference between the patients and controls in RMT, ICF and SAI, but at the end, only ICF was different. CSP was found to be prolonged compared to baseline. Stroop-2 and RAVLT5 scores were lower, Stroop-4 scores were higher. No correlation was found between the change in CSP and the change in cognitive tests. Prolongation of CSP shows that clozapine is associated with an increase in cortical inhibition. This is the first study to investigate the effect of clozapine on SAI. It is also the first follow-up study to compare the effect of clozapine on cortical inhibition parameters with its effect on cognitive tests. We believe that our findings will contribute to the literature on the pathophysiology and treatment of schizophrenia, and further follow-up studies with larger sample sizes are required.