Understanding animosity and its effects on willingness to purchase 'Xenocentrism, animosity and willingness to purchase in the post-truth era. A study on Turkish consumer.'
Tüketici karşıtlığını anlamak ve bunun satın alma niyetine etkisi. 'Hakikat sonrası dönemde yabancıyı sevmek, tüketici karşıtlığı ve satın alma niyeti. Türk Tüketicisi üzerine bir araştırma.'
  1. Tez No: 705513
  2. Yazar: AYŞE ASLI BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERİL DURMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Sociology, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TÜKETİCİ KARŞITLIĞI, YABANCI SEVGİSİ, SATIN ALMA NİYETİ, ÜRÜN YARGILARI, KÜRESELLEŞME, KÜLTÜR, HAKİKAT SONRASI DÖNEM, ŞEFFAFLIK TOPLUMU, DATA KOLONİZASYONU, ANIMOSITY, XENOCENTRISM, WILLINGNESS TO PURCHASE, PRODUCT JUDGEMENTS, GLOBALIZATION, CULTURE, POST-TRUTH ERA, TRANSPARENCY SOCIETY, DATA COLONIZATION
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organizasyon Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu doktora tezinin çıkış noktası, bir zamanlar“Model Ortaklık”olarak adlandırılan ABD ile Türkiye arasındaki ilişkinin kriz altında olmasıdır. Türkiye ile ABD arasındaki huzursuz ortaklık, 2016 yılında ABD'de yapılan duruşmayla kanamaya devam etmiştir. Türkiye, Avrupa ile ABD arasındaki izolasyonu farklı şekillerde göstermeye çalışmıştır. Bunlardan biri Amerikan ürünlerini, özellikle iPhone'u boykot etme girişimidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iPhone'lar ve Amerikan elektronik cihazları için boykot ilan etmişti fakat bu beklenilen ilgiyi alamadı. İlerleyen dönemlerde Amerikan ürünleri ve cihazları alınmaya devam edildi. Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Ofisi Başkanlığına göre Amerikan markaları Türkiye'de 10 evin 9'unda bulunmaktadır. Bu nicel araştırma, 21. Yüzyılda Türk tüketicisinin Amerikan ürünlerine ve Amerikaya karşı olan duruşunu ve bunun ile beraber tüketici düşmanlığı, ürün muhakemesi, Xenocentrism (yabancıyı sevme) kavramlarının, satın alma isteği üzerindeki etkileri hakkındadır. Eldeki araştırma, sonuçları ile hem mikro hem de makro görüş sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmaya Yapısal Eşitlik Modeli eşlik etmektedir. Bu çalışmada veriler çevrimiçi bir anket ile toplanmış ve 377 yanıt kabul edilmiştir.Toplanan veriler açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi için kullanılmıştır. Verilerin geçerliliği ve yapıların güvenilirliği için kabul edilebilir sonuçlar elde edildikten sonra tüm veriler üzerinde yapısal eşitlik modellemesi yapılmıştır. SEM sonuçları modelin uygun bir model olduğunu göstermiştir. Hipotezler test edilmiştir. Bulgular, Türk tüketicilerinin ABD'ye karşı düşmanlığının, ürün kararlarından bağımsız olarak satın alma istekliliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Sonuçlar ileriki bölümlerde sosyolojik ve psikanaliz boyutları ile tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The initial point for this thesis paper is that once called“Model Partnership,”the relation between the United States and Turkey is under crisis. The uneasy partnership between Turkey and the U.S. continued to bleed with the trial held in the U.S. in 2016. Turkey indicated the isolation between Europe and the U.S. in different ways. One was the attempt to boycott American products, specifically iPhone. President Recep Tayyip Erdogan declared a boycott for iPhones and American electronic devices, but the Turkish consumer was not willing to participate. According to the Presidency of The Republic of Turkey Investment Office, one can find the American brands in 9 houses out of 10 in Turkey. This quantitative study investigates the concepts of animosity, product judgment, Xenocentrism, and their effects on willingness to purchase in 21. century for the U.S products among Turkish consumer. The research paper at hand aims to provide both micro and macro views through results with a fresh outlook. The study is accompanied by Structural Equation Modeling. The research used Structural Equation Modeling to test relationships between variables, which are explained in the following sections. In this study, the data was collected by an online questionnaire, and 377 responses were accepted. The gathered data was used for exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. After getting acceptable results for the validity of the data and reliability of the constructs, structural equation modeling was run on the whole data. SEM results showed that the model was a fit model. The hypotheses were tested. Findings revealed that Turkish consumer's animosity towards the U.S has a positive effect on willingness to purchase independently of product judgments. The results are discussed in the following sections with sociological and psychoanalysis perspectives.