Örgütsel iletişimin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Turizm sektöründe otel çalışanlarına yönelik bir araştırma
The effect of organizational communication on organizational commitment: A research on hotel employees in the tourism sector
- Tez No: 705557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM OSMAN ÇETMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel İletişim, Örgütsel Bağlılık, Organization, Organizational Communication, Organizational Commitment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Örgütlerin hedeflerine ulaşabilmesi ve sürekliliklerini sağlayabilmesi için insan faktörü vazgeçilmez bir unsurdur. Örgüt faaliyetlerini gerçekleştirecek olan çalışanların işleri ile ilgili bilgi ihtiyaçları örgüt yönetimleri tarafından karşılanmalı ve örgütsel iletişimleri desteklenmelidir. Örgüt içinde iyi işleyen bir örgütsel iletişim, çalışanların örgüt amaçları doğrultusunda güdülenmesine ve örgütsel bağlılıklarının artmasına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu tez çalışmasının amacı, çalışanların örgütsel iletişimi ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve örgütsel iletişimin çalışanlarda örgütsel bağlılığın hangi alt boyutlar üzerindeki etkisinin daha fazla olduğunu incelemektir. İzmir'de faaliyet gösteren 254 otel işletmesinden 8'i ile yapılan çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket çalışması yapılmıştır. Verilerin analizinde korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel iletişimin örgütsel bağlılık üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The human factor is an indispensable element for organizations to reach their goals and ensure their continuity. The information needs of the employees who will carry out the activities of the organization should be met by the organizational management and their organizational communication should be supported. A well-functioning organizational communication in the organization helps to motivate the employees towards the goals of the organization and to increase their organizational commitment. In this context, the purpose of this thesis is to determine the relationship between employees'organizational communication and their organizational commitment, and to examine which sub-dimensions organizational commitment has more impact on employees. In the study conducted with 8 of 254 hotel businesses operating in İzmir, a survey was conducted as a data collection method. Correlation and regression analyzes were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was concluded that organizational communication has a positive and significant effect on organizational commitment.