Esnek istihdam uygulamalarının iş yaşam dengesine etkisi: Y Kuşağı çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of flexible employment practices on work-life balance: A research on Generation Y employess
  1. Tez No: 705558
  2. Yazar: ELİF KÖROĞLU GENÇKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kuşak, y kuşağı, esnek çalışma, esnek çalışma modeli, iş- yaşam, iş-yaşam dengesi, Generation, Generation Y, Flexible Work, Flexible Work Model, WorkLife, Work-Life Balance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Son dönemlerde bilim ve teknolojinin hızlı gelişimiyle beraber yaşadığımız dönem“bilgi çağı”olarak nitelendirilmektedir. Teknolojide yaşanan hızlı ilerlemeler sonucu oluşan yeni üretim teknikleri, küreselleşme ve uluslararası rekabetin artması çalışma hayatını doğrudan etkilemiş ve buna bağlı olarak yeni esnek çalışma modelleri ortaya çıkmıştır. İş yaşamı, kişilerin hayatlarında farklı açılardan oldukça önemli bir yer edinmektedir. Bunun yanında kişilerin iş yaşamları dışında özel yaşam alanları, aile yaşam alanları da vardır. Bu sebeple iş yaşamı ile iş yaşamı dışındaki yaşam alanında denge kurmak; iki yaşam alanı içinde verimliliğin ve mutluluğun sağlanması açısından önem arz etmektedir. 1980-1999 arasında doğan bireylerin oluşturduğu Y kuşağının, araştırmacı ve sorgulayıcı yapıda olması ile şu an ve önümüzdeki yıllarda da iş hayatında artan bir ivmeyle yer alması tahmin edilmektedir. Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle iş-yaşam dengesi ve esnek çalışma kavramı gittikçe daha fazla gündeme gelmekte ve şirketler de bu kavramlar üzerinde çalışmalar sağlamaktadır. İki bölümden oluşan bu çalışmada birinci bölümde ilk olarak kuşak kavramı, türleri ve kuşakların karşılaştırılmasına değinilirken devamında iş yaşam dengesi kavramı, gelişimi ve önemi, iş yaşam dengesine ilişkin kuramsal yaklaşımlar, iş yaşam dengesini etkileyen faktörler, iş yaşam dengesizliğinin sonuçlarına ve iş yaşam dengesini sağlamaya yönelik uygulamalar incelenmiştir. Sonrasında esnek çalışma kavramı, türleri ve modelleri, esnek çalışma sisteminin avantajları ve dezavantajları ile esnek çalışma ve iş yaşam dengesi literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise diğer bölümlerde kavramsal olarak incelenen etkilerin bir sigorta şirketi baz alınarak yapılan alan araştırması ile uygulamalı olarak tespiti yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, with the rapid development of science and technology, the period we live in is described as ''informatıon age''. New productıon techniques, globalization and increase in international competition as a result of rapid advences in technology have directly affected busıness life and new flexible working models have emerged accordingly. Business life has a very important place in people's lives from different angles. In addition to this, there are private living areas and family living areas of the people besides their work life. For this reason, to balance work life and life outside of work life; It is important in terms of ensuring productivity and happiness in both living spaces. Generation Y, which is formed by individuals born between 1980 and 1999, is expected to take an increasingly active role in business life now and in the coming years, due to their researcher and questioning nature. Nowadays, with the effect of globalization, the concept of work-life balance and flexible working is increasingly on the agenda and companies are working on these concepts. In this study, which consists of two parts, in the first part, the consept of generation, its types and the comparison of generations are mentioned first, and then, the concept of work-life balance, its development and importance, theoretical approaches to work-life balance, factors affecting work-life balance, the consequences of work-life imbalance and work-life balance. Applications are examined. Afterwards, the concept of flexible working, its types and models, the advantages and disadvantages of the flexible working system, and the literature review of flexible working and work life balance are included. In the second part, the study was completed by determining the effect that were conceptually examined in the other parts with a field study based on an insurance company.