Malatya yerel gazetelerine göre milli gün ve bayram kutlamaları (Sosyal bilgiler 4-7. sınıf kitaplarındaki kazanımlar)
According to the local newspapers of Malatya, national day and holiday celebrations are the same (Social information 4-7. achievements in classroom books)
  1. Tez No: 705963
  2. Yazar: KÜBRA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milli bayramlar, Kutlamalar, Sosyal Bilgiler, Kazanım, Gazete, National holidays, Celebrations, Social Studies, Achievement, Newspaper
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Milletlerin hayatında önemli bir yeri olan ve heyecanla kutlanan önemli günler, olaylar ya da üzüntü ile hatırlanan anma günleri mutlaka mevcuttur. Bu günlerin ve olayların hatırlanması, kutlanması ya da anma törenleri yapılması millî bilincin bir yansımasıdır. Aynı zamanda milli bilinci kuvvetlendirip birlik olma arzusunu artırır. Bayram, tören ve anma günleri siyasi otoritelerin meşruiyetini yansıtması adına da büyük önem arz eder. Bu kutlamaların halkı bir araya getirerek, birlik ve beraberlik duygusunun en coşkulu şekilde yaşanmasına vesile olduğu görülmektedir. Sosyal Bilgiler dersi milli bilincin oluşmasında ve milli kültürün yeni nesillere aktarılmasında miğfer bir ders konumundadır. Temel amaçlarından biri iyi ve sorumlu bir vatandaş yetiştirmek olan sosyal bilgiler dersinde, milli gün ve bayram kutlamaları ile anma törenleri, bu günlere ait önemli değerlerin aktarılmasında, milli hafızayı canlı tutmak adına önemli bir yer almaktadır. Bu çalışmanın temel amacı Malatya yerel gazetelerinde tespit edilen milli günleri, bayram kutlamalarını, anma törenlerini, Sosyal Bilgiler öğretim programındaki kazanımların içeriğindeki mevcut durumu açısından incelemektir. Bu bağlamda 1934- 1950 yılları arasında yayınlanan Malatya yerel gazeteleri, Sosyal Bilgiler öğretim programında yer alan milli gün ve bayram kutlamalarına ait kazanımlar temel alınarak doküman incelemesi yoluyla incelenecektir. Nitel bir desene sahip olan araştırmamız, durum çalışması modeli ile ele alınmıştır.“Malatya Yerel Gazetelerine Göre Milli Gün ve Bayram Kutlamaları (Sosyal Bilgiler 4-7. Sınıf Kitaplarındaki Kazanımlar)”adlı çalışmada, araştırmadaki temel problemi çözebilmek için seçilen çalışma grubunu Milli Kütüphane'nin Süreli Yayınlar Arşivi'ndeki Fırat, Gayret, Işık ve Yeni Malatya gazetelerinin 1934- 1950 yılları arasındaki sayıları oluşturmaktadır. Bu gazeteler içerisinde 5.500'e yakın gazete sayfası taranırken milli günler, bayram kutlamaları ve anma günleri ölçüt olarak alınarak ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıştır. Bu konularda 550 habere ulaşılmıştır. Elde edilen bu haberler üç sınıflandırma başlığında ve on üç kategoride tasnif edilerek kodlanmıştır. Verilerin toplanmasında doküman incelemesi yöntemi, verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problem durumu, amacı ve önemi, sınırlılıkları, varsayımları ve araştırmada yer alan kavramlara ilişkin tanımlar yer almaktadır. İkinci bölümde araştırma konumuzla ilgili kavramsal çerçeve oluşturularak ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, modeli, çalışma grubu, veri toplama araçları ve analiz edilme yolu ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Araştırmanın dördüncü bölümünde toplamış olduğumuz verilerden elde edilen bulgular, tablolar yardımıyla anlatılmış, beşinci bölümde ise bulgulardan elde edilen bilgiler doğrultusunda elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Sonuçlar, bulgulardan elde edilen bilgiler ile yorumlanmış daha sonra bazı önerilerde bulunulmuştur. Çalışmada ele alınan probleme ve amaca hizmet edecek veriler, çalışmamızda yeni bir bakış açısıyla değerlendirilecek ve sosyal bilgiler eğitimi çalışma alanı için önemli bir veri oluşturacaktır. Sonuç olarak, elde ettiğimiz veriler doğrultusunda gazete haberlerinden ulaşılan milli günlerin ve anma toplantılarının bazılarının ders kitaplarında ve kazanımlarda yer almadığı tespit edilmiştir. Milli bilinç oluşturma noktasında her önemli günün farkındalığının kazanılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
There are important days, events or commemoration days that are important in the lives of the nation and are celebrated with excitement. Remembering, celebrating or performing memorial services of these days and events is a reflection of national consciousness. It also strengthens national consciousness and increases the desire to unite. The days of the holidays, ceremonies and commemorations are also of great importance for political authorities to reflect their legitimacy. These celebrations are seen to bring the people together, making the sense of unity and solidarity the most exhilarating way. The Social Information course is a helmet lesson in the creation of national consciousness and the transfer of national culture to new generations. One of its main objectives is to raise a good and responsible citizen in the social information course, the national day and holiday celebrations and memorial ceremonies are an important part of keeping national memory alive in the transfer of important values of these days. The main purpose of this study is to examine the national days identified in the local newspapers of Malatya, the celebrations of the holidays, the ceremonies, the current status of the achievements in the Social Information curriculum. In this context, Malatya local newspapers published between 1934 and 1950 will be reviewed through document review based on the achievements of national day and holiday celebrations in the Social Information curriculum. Our research, which has a qualitative pattern, is covered by the case study model.“National Day and Bayram celebrations according to Malatya Local newspapers (Social Information 4-7. In the study of Classroom Books)”, the study group selected to solve the fundamental problem in the research consists of the numbers of the daily Fırat, Eid, Işık and New Malatya from 1934 to 1950 in the periodicals Archive of the National Library. In these newspapers, nearly 5.500 newspaper pages were scanned, while national days, holiday celebrations and memorial days were taken as criteria and the method of example was used. 550 stories have been reached on these issues. These reports are encoded in three classification titles and thirteen categories. The method of document review in the collection of data is used to analyze the data using the content analysis technique. The research consists of five parts. The first section contains descriptions of the problem situation, purpose and importance of the research, limitations, assumptions and concepts involved in the research. The second chapter provides a conceptual framework for your research topic and includes related research. The third section contains information on the method, model, study group, data collection tools and the way to analyze. In the fourth part of the study, the findings from the data we collected were described with the help of the tables and the results obtained in the fifth chapter were given in accordance with the information obtained from the findings. The results were interpreted with the information obtained from the findings and some suggestions were made later. The data that will serve the problem and purpose discussed in the study will be evaluated from a new perspective in our study and will create important data for the social information training workspace. As a result, it has been determined that some of the national days and memorial meetings, which are accessed from newspaper news, are not included in the textbooks and in the achievements. At the point of national awareness, work must be carried out to gain awareness of each important day.