Öğrencilerde sanal mağdurluğun duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cyber victimisations and difficulty in emotional regulation in students
- Tez No: 706445
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sanal Mağdurluk, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Sigara/Alkol Kullanımı, Cyber Victimization, Difficulty in Emotion Regulation, Smoking/Alcohol Use
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmada öğrencilerde sanal mağdurluğun duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: TURBAHAR COVID-19 Çalışmasına dahil olan katılımcıların 20.808 sosyodemografik özelliğe sahip bireylerden 6147 öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Verileri Aralık 2020- Şubat 2021 arasında toplanan çalışmada veri toplama araçları olarak; Sosyodemografik Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DERS-16) ve Sanal Zorbalık/Mağduriyet Ölçeği (SMÖ) kullanılmıştır. Araştırmadaki verilerin değerlendirilmesinde SPSS 25.0 programı kullanılmış ve çalışmanın tanımlayıcı istatistiklerinde frekans, ortalama, yüzde ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Nicel verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testiyle incelenmiş ve verilerin normal dağılıma uyduğu belirlenmiştir. Nicel verilerin iki grup arasındaki karşılaştırmalarında“Bağımsız Örneklem T Testi”, ikiden fazla grup arasındaki karşılaştırmalarda ise“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”kullanılmıştır. Nicel veriler arasındaki ilişkiler“Pearson Korelasyon Analizi”ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları %95 güven aralığı ve 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Bulgular: Kadın öğrencilerin DERS-16 puanları erkeklere göre yüksek bulunurken, erkeklerle kadınlar arasında SMÖ puanları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Porno izleyen öğrenciler ile izlemeyenler arasında DERS-16 puanları açısından fark yokken, porno izleyenlerin SMÖ puanları daha yüksektir. Ayrıca sigara içenlerin SMÖ ve DERS-16 puanları içmeyenlere göre daha yüksek bulunurken; alkol kullanımına bağlı DERS-16 puanlarının değişmediği, sanal zorbalık ve mağduriyete uğrama düzeyinin alkolü bırakan grupta en yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca SMÖ ve DERS-16 arasında istatistiksel açıdan anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan araştırmanın sanal mağdur bireylerin duygu düzenleme güçlüğü ile olan ilişkisinin literatüre katkı sağlaması ve daha sonra yapılacak sanal zorbalık-mağdurluk araştırmalarına ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the relationship between cyber victimization and difficulty in emotion regulation in students. Method: 6147 students from 20,808 sociodemographic characteristics of the participants in the TURBAHAR COVID-19 Study constitute the sample of the study. As data collection tools in the study, whose data were collected between December 2020 and February 2021; Sociodemographic Information Form, Difficulty in Emotion Regulation Scale and Cyberbullying/Victimization Scale were used. SPSS 25.0 program was used to evaluate the data in the study and frequency, mean, percentage and standard deviation values were calculated in the descriptive statistics of the study. The conformity of the quantitative data to the normal distribution was examined with the Shapiro-Wilk test and it was determined that the data conformed to the normal distribution.“Independent Sample T-Test”was used for comparisons of quantitative data between two groups, and“One-Way Analysis of Variance (ANOVA)”was used for comparisons between more than two groups. Relationships between quantitative data were evaluated by“Pearson Correlation Analysis”. Research findings were interpreted at 95% confidence interval and 0.05 significance level. Results: While female students' DERS-16 scores were higher than males, no significant difference was found between males and females in terms of SMO scores. While there is no difference in DERS-16 scores between students who watch porn and those who do not, those who watch porn have higher SMO scores. In addition, while the SMO and DERS-16 scores of the smokers were higher than the non-smokers; It was found that the DERS-16 scores related to alcohol use did not change, and the level of cyberbullying and victimization was the highest in the group who quit alcohol. In addition, a statistically significant, positive and weak relationship was found between SMO and DERS-16. Conclusion: It is expected that the research conducted will contribute to the literature on the relationship between cyber-victim individuals' difficulty in emotion regulation and shed light on future cyberbullying-victimization studies.