Gestayonel sigara maruziyeti olan yenidoğanlarda kan basıncı, kan lipid düzeyleri ve karotis arter intima media kalınlığının kontrollü olarak değerlendirilmesi
The assesment of caroti̇s arter i̇nti̇ma medi̇a thi̇ckness and li̇pi̇dprofi̇le i̇n newborn to smoki̇ng mothers
  1. Tez No: 706611
  2. Yazar: HANDE TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR MEŞE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: karotis intima media kalınlığı, gestasyonel sigara maruziyeti, ateroskleroz, lipid profili, Carotis intima media thickness, gestational tobacco exposure, aterosclerosis, lipid profile
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Gestasyonel sigara maruziyeti olan term yenidoğanlarda kan basıncı, kalp hızı, kan lipid düzeyleri ve karotis intima media kalınlığının (KİMK) sigara içmeyen annelerden doğan yenidoğanlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araç ve Gereçler: Çalışma, annesi gebeliği süresince sigara içmiş 0-30 gün arası 40 term yenidoğan (çalışma grubu) ile annesinde pasif yada aktif sigara maruziyeti olmayan 34 yenidoğandan (kontrol grubu) oluşturuldu. Her iki grup kan basıncı, kalp hızı, trigliserid(TG), total kolesterol(TK),yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein ( LDL) ölçümleri ve KİMKları geriye dönük olarak taranıp değerlendirildi. Hipertansif-preeklemptik- eklemptik anne bebekleri, diabetik anne bebekleri, prematüre doğun öyküsü olanlar, familyal hiperkolesterolemi saptananlar, ailede erken aterosklerozu olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. Bulgular: Kontrol grubunun ve çalışma grubu anne yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (29.0±4.5; 29.3±5.7 yıl, p>0.05 ). Kontrol grubu ile çalışma grubu arasında kan basıncı ,kalp hızı ve açlık kan şekeri açısında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Her iki grup arasında karotis arter intima media kalınlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadıysa da sigara içen anne bebeklerinde sigara içmeyenlerin bebeklerine göre daha kalın bulunmuştur. (0.36±0.05 vs. 0.35±0.05 mm sırasıyla, p=0.665) Kontrol grubu ile çalışma grubu kan lipid düzeyleri açısından karşılaştırıldığında HDL düzeyleri çalışma grubunda istatistiksel olarak düşüktü (). LDL, Total kolesterol ve trigliserid düzeyleri açısından her iki grup arasında istatistiksel bir fark izlenmedi. (p>0,05). KİMK ile HDL(r= -0.245 ,p=0.035) ,LDL(r=0.228, p=0.051), t.kolesterol(r=0.035, p=0.776) ve trigliserid(r=0.186, p=0.112) düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı. Sonuçlar: Yaptığımız çalışmada sigara içen annelerden doğan bebeklerde yenidoğan döneminde içmeyen annelerden doğan bebeklere oranla HDL hariç kan lipid profili düzeyinde ve carotis arteria intima media kalınlığında bir farklılık saptanmadı. Ateroskleroz daha fetal dönemde başlayan ve ilerleyen yaşlarda klinik bulguları ile ortaya çıkan ve oluşumunda birçok faktörün rol oynadığı bir hastalık olduğundan, anne karnında sigara maruziyeti gibi major risk faktörü olan yenidoğanlarda ileride daha uzun dönemli takip sürelerini içeren ve daha geniş tabanlı populasyonlarda yapılacak çalışmalarla bulgularımızın doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare blood pressure, heart rate, lipid levels and carotis intima media thickness (CIMT) in newborns born to smoking mothers with newborns born to non-smoking mothers Material and Methods: The study was created with 40 term newborns aged between 0-30 days, born to smoking mother (study group) and 34 term newborns born to mothers who did not smoke or expose to cigarette passively (control group). Both groups were assessed retrospectively in terms of blood pressure, heart rate, trigliserid, total cholesterol, low density lipoprotein (LDL) and high density lipoprotein (HDL) and carotis intima media thickness (CIMT). Preterm births, newborns born to mothers with preeclampsia, hypertension, diabetes, aterosclerosis or familial history of aterosclerosis, metabolic or chronic disease were excluded. Results: No difference was found between age of mothers in control and study group(29.0±4.5; 29.3±5.7 years respectively, p>0.05). There were no statistically significance between two groups in terms of blood pressure, heart rate and fasting blood glucose. Although not significant, CIMT was higher in the study group (0.36±0.05 vs. 0.35±0.05 mm respectively, p=0.665). When the groups were compared in terms of lipid profile, HDL levels were significantly lower in the study group (), however no significantly difference was found between groups for trigliserid, total cholesterol, LDL levels. No correlations were found between CIMT and HDL (r= -0.245 ,p=0.035); CIMT and LDL (r=0.228, p=0.051); CIMT and trigliseride (r=0.186, p=0.112); CIMT and total cholesterol (r=0.035, p=0.776) Conclusion: We found that there were no differences in CIMT and lipid profile other than low HDL levels between term newborns born to smoking mothers and newborns born to non- smoking mothers. Since aterosclerosis is a disease in which many factors play a role in the formation, beginning in fetal period, and emerging with clinical findings in advanced age, further research including longer follow up and larger sample size is required in newborns who have major risk factor such as tobacco exposure in fetal period to confirm our findings.