Defisit sendrom varlığının, minör fiziksel anomali ve silik nörolojik belirtiler ile ilişkisi
Association of the presence of deficit syndrome with minor physical anomalies and neurological soft-signs
- Tez No: 862128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Defisit sendromu, şizofreni, minör fiziksel anomaliler, silik nörolojik belirtiler, Deficit syndrome, schizophrenia, minor physical anomalies, Soft Neurological Signs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çalışmamızda minor fiziksel anomalilerin ve silik nörolojik belirtilerin defisit sendromu olan ve olmayan şizofreni hasta gruplarında bulunma sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Defisit sendromu olan şizofreni hastalarında, defisit sendromu olmayanlara göre MFA ve SNB'lerin ayrı ayrı ve birlikte daha sık görülüp görülmediği sorularına cevap aranmaktadır. MFA ve SNB'lerin, şizofreni hastalığının alt tipi olduğu düşünülen defisit ve nondefisit sendromunun ayırıcı tanısı için bir veri olarak kullanılıp kullanılamayacağının araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemi, vaka grubuna dahil edilen 35 şizofreni tanılı hasta ve kontrol grubuna dahil edilen 36 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplamda 71 katılımcıdan oluşmaktadır. Vaka grubu, Eksiklik (Defisit) Sendrom Ölçeği uygulanarak; defisit sendromu olan ve olmayan olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Bütün vaka grubuna; Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, Silik Nörolojik Belirtiler Değerlendirilme Ölçeği, Minor Fiziksel Anomaliler Ölçeği uygulanmıştır. Kontrol grubuna; Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu, Nörolojik Değerlendirme Ölçeği ve Minor Fiziksel Anomaliler Ölçeği uygulanmıştır. Bütün bulgular Bulgular: Şizofreni toplam hasta grubunda MFA görülme sıklığı, kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. DS hasta grubu ve NDS hasta grubu arasında toplam MFA görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ancak alt birimler ayrı ayrı karşılaştırıldığında; NDS grupta, kuspidal kulak, strabismus ve dil yarıklanması görülme oranı, diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Üçüncü ayak parmağının, ikinci ayak parmağından daha uzun görülme oranı DS grubunda, diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Yüksek damak ve kuspidal kulak görülme oranı ise hem DS grubunda hem de NDS grubunda, kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Şizofreni toplam hasta grubunda ise SNB görülme sıklığı, tüm alt gruplarda dahil olmak üzere, kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. DS ve NDS hasta grubu arasında, SNB görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık rastlanmamıştır. MFA ve SNB'ler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. SNB ile negatif belirtiler arasında aynı yönlü bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bulgularımız şizofreni hastalarında, sağlıklı kontrollere göre daha fazla MFA ve SNB bulunduğunu göstermiş olmakla birlikte, DS ve NDS arasında bir fark bulunmadığını göstermekte ve hipotezimizi doğrulamamaktadır. Bunun nedeni örneklemin yeterince büyük olmaması, örneklemin DS ve NDS ayrımını zorlaştıran özelliklere sahip olması olabileceği gibi; DS, MFA ve SNB'lerin farklı nörogelişimsel süreçlerden gelişmesi de olabileceğini düşündürtmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the frequency of minor physical anomalies(MPA) and Neurological soft-signs(NSS) in schizophrenia patients with and without deficit syndrome. We sought to answer the question of whether MPA and NSS are more common in schizophrenia patients with deficit syndrome than those without deficit syndrome, separately or together. It is aimed to investigate whether MFA and SNBs can be used as data for the differential diagnosis of deficit syndrome and nondeficit syndrome, which are thought to be a subtype of schizophrenia. Materials and Methods: The sample of the study consists of a total of 71 participants, including 35 patients diagnosed with schizophrenia for the case group and 36 healthy volunteers for the control group. The case group was divided into two sub-groups: those with and without deficit syndrome, assessed using the Deficit Syndrome Scale. All case group participants underwent the Sociodemographic and Clinical Data Collection Form, the Positive and Negative Syndrome Scale, Soft Neurological Signs Assessment Scale, and Minor Physical Anomalies Scale. The control group was administered the Sociodemographic and Clinical Data Collection Form, Soft Neurological Signs Assessment Scale and Minor Physical Anomalies Scale. Results: The prevalence of MPAs in the total schizophrenia patient group was significantly higher compared to the control group. No significant difference was detected between the DS patient group and the NDS patient group in terms of the incidence of total MFA. However, when the subunits are compared separately; The incidence of cuspidal ears, the incidence of strabismus and the incidence of cleft tongue were significantly higher in the NDS group than in the other groups. The rate of the third toe being longer than the second toe was significantly higher in the DS group compared to other groups. Both the DS and NDS groups showed significantly higher prevalence rates of high palate and cusp-shaped ears compared to the control group. The prevalence of NSSs was significantly higher in the total patient group, including all sub-groups, compared to the control group. No significant difference in the prevalence of NSSs was found between the DS and NDS groups. No significant relationship was found between MPAs and NSSs. A positive correlation was found between NSSs and negative symptoms. Conclusion: Our findings indicate that schizophrenia patients have a higher occurrence of MPAs and NSSs compared to healthy controls. However, no difference was found between the DS and NDS groups, which does not support our hypothesis. This could be due to the sample size not being sufficiently large, the sample having characteristics that complicate the differentiation between DS and NDS, or it could suggest that DS, MPAs, and NSSs may develop from different neurodevelopmental processes.