Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sı ile Max Frisch'in Homo Faber adlı eserlerinde ana karakterlerin topluma ve kendine yabancılaşma bağlamında karşılaştırılması
A comparison of the main characters of Sabahattin Ali's Kurk Mantolu Madonna and Max Frisch's Homo Faber in context of alienation to the society and to the self
  1. Tez No: 706668
  2. Yazar: BERİL SAĞLAM TOPUZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Türk Edebiyatında Yabancılaşma, İsviçre Edebiyatında Yabancılaşma, Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna, Max Frisch, Homo Faber, Alienation, Alienation in Turkish Literature, Alienation in Swiss Literature, Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna, Max Frisch, Homo Faber
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sı ile Çağdaş İsviçre edebiyatının başarılı yazarlarından Max Frisch'in Homo Faber adlı romanlarındaki ana karakterleri topluma ve kendine yabancılaşma bağlamında karşılaştırmaktır. İlk olarak yazarların hayatları ve edebi kişilikleri üzerinde durulmuştur. Ardından yabancılaşma kavramı incelenmiştir ve bu kavramın edebiyat dünyasında nasıl ele alındığına yer verilmiştir. Son olarak da eserde yer alan kadın ve erkek karakterlerin topluma ve kendine yabancılaşma durumları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Konu bakımından ortaklıkları bulunan ve ortak bir tarihsel dönemde yazılmış bu eserler üzerinden iki farklı edebiyatın, topluma ve kendine yabancılaşma konularını nasıl ele aldıkları açıklanmıştır. Karşılaştırmalı edebiyat bilimi doğrultusunda yapılan bu araştırmanın sonucunda, farklı iki kültürden gelen, farklı yetiştirilme tarzıyla büyümüş ve birbirinden uzak coğrafyalarda yaşamış bu iki yazarın ortak konuları işleyiş bakımından benzerlik gösterdiği doğrulanmıştır. Yaptığımız bu çalışma ile yazarların ortak romancı özelliklerini ele alarak ilerideki çalışmalara ışık tutmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to compare the main characters of Kürk Mantolu Madonna, written by Sabahattin Ali, who is one of the most important names in the modern Turkish Literature, and Homo Faber, written by Max Frisch, one of the most successful authors of modern Swiss literature, in the context of self and social alienation. Firstly, the writers' lives and literary personalities were analyzed. Secondly, the concept of alienation and its usage in the world of literature is explained. The main male and female protagonists of the novels are compared using the concept of self and social alienation. With the help of these two novels, which have common themes and were written during the same period, it is explained how two different literary traditions handle the self and social alienation. This comparative literary research confirms that these two writers, who came from two different cultures, grew up under different circumstances and lived in distant countries, show similarities in terms of their common themes. We hope to shed light on future studies by addressing the common novelist characteristics of the authors.