The philosophy of Yunus Emre; his contribution to peace education area in Turkey
Yunus Emre felsefesi; Türkiye'deki barış eğitimi alanına katkısı
- Tez No: 707027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM HAKİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barış Eğitimi, Barış İnşası, Yunus Emre Felsefesi, Barış, Hoşgörü, Peace Education, Peace Building, Yunus Emre's Philosophy, Peace, Tolerance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Barış Eğitimi alanı Türkiye'de nispeten yeni bir alandır. Barış Eğitimi genellikle Avrupa Merkezli düşüncelerin hâkimiyetinde bir alan olagelmiştir. Son zamanlarda da Türkiye'deki Barış Eğitimi alanına olan ihtiyaç artmıştır. Barış eğitimi, çatışmalar kangren haline gelmeden, olayların kök sebeplerini bulmayı ve çatışmaların oluşmasını engellemeyi hedeflemektedir. Bu çalışma, Yunus Emre Felsefesine ve onun ilkelerinden yola çıkılarak oluşturulabilecek kapsayıcı bir barış modeli üzerine odaklanmaktadır. Çalışmanın genel amacı Türkiye'ye özel bir barış modelinin oluşturulup oluşturulamayacağını ortaya koymaktır. Bu tez çalışmasında şu araştırma sorusunun cevabı aranmaktadır: Yunus Emre Felsefesi temelli, Türkiye'ye özel kapsayıcı bir barış eğitimi modeli ortaya konulabilir mi? Bu araştırmada birincil ve ikincil verileri toplamak için nitel araştırma metodu kullanılmıştır. Bu metoda uygun olarak eser incelemeleri yapılmıştır. Çalışma Yunus Emre'nin eserlerinden yola çıkarak onun Felsefesini ve İlkelerini değerlendirmektedir. Çalışmanın bulguları, Yunus Emre'nin felsefesinin uygulanabilir ilkeleri olduğunu ve Türkiye-spesifik bir barış eğitimi modelinin inşa edilebilir olduğunu ortaya çıkartmıştır. Ayrıca bu çalışma ortaya konabilecek barış eğitimi modelinin sivil toplum kuruluşları tarafından da benimsenip uygulanabilirliğini vurgulamıştır. Bu çalışma aynı zamanda, bu modelin benimsenmesi için alınabilecek aksiyonları da önermektedir.
Özet (Çeviri)
The field of Peace Education is relatively new in Turkey. Peace Education has generally been a field dominated by the Eurocentric Ideas. Recently, the need for the field of Peace Education in Turkey has increased. Peace education seeks to identify the underlying causes of events and to prevent conflicts from escalating. This study concentrated on Yunus Emre's philosophy and the creation of an inclusive peace model based on his principles. The study's overarching goal is to determine whether or not a Turkish-specific peace model can be developed. The following research issue is addressed in this thesis: Can a Turkish-specific inclusive peace education approach based on Yunus Emre's Philosophy be suggested? In this study, a qualitative research method was used to collect primary and secondary data. Studies were carried out in accordance with this method. The study evaluates Yunus Emre's Philosophy and Principles based on his own works. The findings of the study revealed that Yunus Emre's philosophy has applicable principles and that a Turkey-specific peace education model can be built. Furthermore, this study underlined the acceptance and application of the peace education model that NGOs could also put forward. This study also suggests actions that can be taken to adopt this model.