Unılateral serebral palsili çocuklarda etkilenmiş taraf ön kol ekstansör kaslarına vibrasyon ve kinezyolojik bant uygulamalarının el becerileri üzerine akut etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the acute effects of vibration and kinesiological band applications on the hand skills of the affected side front arm extensor muscles in unilateral cerebral palsy children
- Tez No: 707599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL SERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: El becerileri, fizyoterapi, kinezyo bant, serebral palsi, unilateral, vibrasyon, Cerebral Palsy, hand skills, kinesio tape, physiotherapy, unilateral, vibration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma Unilateral Serebral Palsili (SP) çocuklarda konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak etkilenmiş taraf ön kol ekstansör kaslarına uygulanan vibrasyon ve kinezyolojik bant uygulamalarının el becerileri üzerine akut etkilerini değerlendirmek ve hangi uygulamanın el becerileri üzerine etkisinin daha fazla olduğunu tespit etmek amacıyla planlandı. Çalışmaya 45 unilateral SP tanılı çocuk dahil edildi. Çocuklar basit rastgele örnekleme yöntemi ile her grupta 15 çocuk olacak şekilde vibrasyon, kinezyolojik bantlama ve kontrol olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm çocuklar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde düzenli bir şekilde aldıkları konvansiyonel fizyoterapi programlarına devam etti. Kinezyolojik bant grubuna ek olarak fizyoterapi programının başında tek seanslık el bileği ve parmak ekstansörlerine bantlama, vibrasyon grubuna fizyoterapi programının sonunda ön kol ekstansör kas grubuna toplam 10 dakika tek seanslık vibrasyon uygulandı. Kontrol grubu ise herhangi bir uygulama yapılmaksızın konvansiyonel fizyoterapi almaya devam etti. El fonksiyonlarını değerlendirmek için ABILHAND-Kids Elle İlgili Yetenek Ölçeği kullanıldı. El becerileri ise Dokuz Delikli Peg Testi (DDPT) ve Tahta Kutu ve Blok Testi (TKBT) ile değerlendirildi. Çalışma öncesi ve sonrası gruplar kendi içerisinde karşılaştırıldığında vibrasyon ve kinezyolojik bant grubunda DDPT değerlerinde anlamlı bir fark bulundu (p0,05). Çalışma sonrası gruplar ikili olarak karşılaştırılıdığında DDPT değerleri benzer bulundu (p>0,05). Her bir grubun çalışma öncesi ve çalışma sonrası verilerinin farkları ikili olarak karşılaştırıldığında yalnızca kinezyolojik bantlama grubunun kontrol grubuna göre DDPT değerinde anlamlı bir fark bulundu (p0,05). Çalışmanın sonucunda unilateral SP'li çocuklarda konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak etkilenmiş taraf ön kol ekstansör kaslarına uygulanan vibrasyon ve kinezyolojik bant uygulamalarının el becerileri üzerine etkili olduğu ve konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon programını destekleyici bir uygulama olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluate the acute effects of vibration and kinesiology tape applications applied to the affected side forearm extensor muscles in children with Unilateral Cerebral Palsy (CP) in addition to conventional physiotherapy, and to determine which application has a greater effect on hand skills. Forty-five children with unilateral CP were included in the study. The children were divided into 3 groups using a simple random sampling method, with 15 children in each group: vibration, kinesiology taping and control. All children continued the conventional physiotherapy programs they regularly received at the special education and rehabilitation center. In addition to the kinesiology tape group, a single session of taping was applied to the wrist and finger extensors at the beginning of the physiotherapy program, and a single session of vibration was applied to the forearm extensor muscle group for a total of 10 minutes at the end of the physiotherapy program to the vibration group. The control group continued to receive conventional physiotherapy without any application. The ABILHAND-Kids Hand-related Ability Scale was used to assess hand functions. Dexterity was assessed with the Nine-Hole Peg Test (DDPT) and the Wooden Box and Block Test (TKBT). When the groups before and after the study were compared within themselves, a significant difference was found in DDPT values in the vibration and kinesiology tape groups (p0.05). When the groups were compared in pairs after the study, DDPT values were found to be similar (p>0.05). When the differences between the pre- and post-study data of each group were compared in pairs, a significant difference was found in the DDPT value of only the kinesiology taping group compared to the control group (p0.05). As a result of the study, it was concluded that vibration and kinesiology tape applications applied to the affected side forearm extensor muscles in addition to conventional physiotherapy in children with unilateral CP are effective on hand skills and can be used as an application to support the conventional physiotherapy and rehabilitation program.