The moderation effect of perceived social support on the perceived gender discrimination and depression relationship
Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve depresyon ilişkisinde algılanan sosyal desteğin ılımlaştırıcı etkisi
- Tez No: 707657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: depresyon, kadın, sosyal destek, algılanan cinsiyet ayrımcılığı, depression, women, social support, perceived gender discrimination
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın odak noktası, Türkiye'deki yetişkin kadınlarda algılanan cinsiyet ayrımcılığı ile depresif belirtiler arasındaki ilişkiyi ve algılanan sosyal desteğin bu ilişki üzerindeki rolünü incelemektir. Araştırmada verileri elde etmek için Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇSDÖ), Beck Depresyon Envanteri-II ve Cinsiyet Ayrımcılığına İlişkin Geçmiş Deneyimler Ölçeği kullanılmıştır. Depresyonun yordayıcılarını analiz etmek için hiyerarşik doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Sosyal desteğin moderasyon etkisinin analizi için moderasyon analizi yapılmıştır. Cinsiyet ayrımcılığının depresyonu pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde yordadığı bulunurken, algılanan sosyal desteğin de depresyonu negatif yönde ve anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Algılanan sosyal desteğin ve sosyal desteğin üç alt ölçeğinden herhangi birinin, cinsiyet ayrımcılığı ile depresyon arasındaki ilişkide ılımlaştırıcı etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is the moderation effect of perceived social support on the perceived gender discrimination and depression relationship amongst women in Turkey. To obtain the data, the Beck Depression Inventory-II, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Past Experience of Gender Discrimination Scale were used in the study. For analyzing the predictors of depression, a hierarchical linear regression analysis was conducted. Moderation analysis was conducted for analyzing the moderation effect. It was found that depression is positively predicted by perceived gender discrimination, and negatively predicted by perceived social support. Perceived social support did not moderate the relationship between perceived gender discrimination and depression.