Normal spontan vaginal doğum ile doğan term bebeklerde geç göbek klemplenmesinin böbrek fonksiyonları ve perfüzyonu üzerine etkisinin near infrared spectroscopy, sistatin C ve kreatinin ile ölçülmesi
Evaluation of the effect of late umbilical clamping on renal functions and perfusion in term babies born with normal spontaneous vaginal delivery by near infrared spectroscopy, cystatin C and creatinine
- Tez No: 708138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM KARABAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: umbilikal kordun geç klemplemesi, sistatin C, kreatinin, NIRS, delayed umbilical cord clamping, cystatin C, creatinine, NIRS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AMAÇ: Umbilikal kordun geç klemplemesi, plasental kan transfüzyon hacminde kademeli bir artışa ve böylelikle yenidoğan bebeğin daha fazla kan volümü almasını sağlar. Çalışmada umbilikal kordun geç klemplemesinin böbreklerin fonksiyonları ve perfüzyonu üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. METOD: Çalışmaya doğum haftası 38-41 hafta arası, normal spontan vaginal doğum ile doğan 93 sağlıklı yenidoğan bebek alındı. Bebekler, kordon klempleme zamanına göre umbilikal kordun geç klemplemesi (UKGK) en az 60 saniye yapılan ve umbilikal kordun erken klemplenmesi (UKEK) 15 saniyeden az yapılan iki gruba ayrıldı. UKGK grupta 46, UKEK grupta 47 yenidoğan vardı. Yenidoğanların kord kanından alınan hemogram ile kan gazı, postnatal 24. saat ve 3. gün venöz kanından alınan hemogram, sistatin C, kreatinin ve diğer biyokimyasal parametreler, doğumdan sonra ilk 3 saat devamlı, 12. saat, 24. saat anlık renal Near infrared spectroscopy (NIRS) ölçümleri, demografik verileri, kan basınçları ve idrar çıkışları incelenmiştir. BULGULAR: UKGK yapılan bebekler ile UKEK yapılanlar karşılaştırıldığında hem 24. saat hem de 3. gün serum sistain C düzeyleri UKGK yapılan grupta anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Bebeklerin hem 24. saat hem de 3. gün serum kreatinin düzeyleri karşılaştırıldığında UKGK yapılan grupta düşük bulunmuştur ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. İki grubun NIRS ölçümleri karşılaştırıldığında, UKGK yapılan grupta sol böbreğin 2-5, 30-60, 90-120, 120-150, 150-180 dakika, ilk 3 saat ortalama ölçüm değerleri ve 12. saat anlık ölçümleri değerleri istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulunmuştur. Sağ böbreğin de 2-5, 5-10, 10-15, 15-30, 30-60, 60-90, 90-120,120-150 dakika, ilk 3 saat ortalama ölçümleri ile 12. ve 24. saat anlık ölçümleri UKGK grupta anlamlı daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Umbilikal kordun geç klemplemesinin bilinen faydalarına ek olarak böbrek fonksiyonları ve perfüzyonu üzerinde de olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: Delayed clamping of the umbilical cord results in gradual increase in placental blood transfusion volume, thereby allowing the newborn to receive greater blood volume. In this study, it was aimed to determine the effect of delayed clamping of the umbilical cord on the functions and perfusion of the kidneys. METHOD: The study included 93 healthy term newborn babies born with normal spontaneous vaginal delivery between 38-41 weeks of gestation. According to the cord clamping time, infants were divided into 2 groups, in which delayed umbilical cord clamping (DCC) was performed for at least 60 seconds and early umbilical cord clamping (ECC) was performed for less than 15 seconds. There were 46 newborn babies in the DCC group and 47 newborns in the ECC group. Hemogram and blood gas from cord blood of newborns; hemogram, cystatin C, creatinine and other biochemical parameters from venous blood at the postnatal 24th hour and on the 3rd day; renal NIRS measurements, demographic data, blood pressure and urine output continuously in the first 3 hours after birth, on the 12th and 24th hour were examined. RESULTS: When the serum cystatin C levels of the newborn babies both at the 24th hour and on the 3rd day were compared, it was found to be significantly low in the DCC group. When serum creatinine levels of the babies at the 24th hour and on the 3rd day, it was found to be low in the DCC group, but no statistically significance was detected. When the NIRS measurements of the two groups were compared, the mean measurement values of the left kidney in the DCC group at 2-5, 30-60, 90-120, 120-150, 150-180 minutes, in the first 3 hours and instantaneous measurements at the 12th hour were found statistically significantly higher. The mean measurements of the right kidney at 2-5, 5-10, 10-15, 15-30, 30-60, 60-90, 90-120 minutes, 120-150 minutes, in the first 3 hours and instantaneous measurements at the 12th and 24th hour were found to be significantly higher in the DCC group. CONCLUSION: In addition to the known benefits of delayed clamping of the umbilical cord, it was observed that it has positive effects on kidney functions and perfusion.