Sağlık çalışanlarının HIV/ AIDS damgalama ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Adaptation of HEALTH care providers HIV/AIDS stigma scale to Turkish and examine of psychometric properties
- Tez No: 708229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Damgalama, hemşirelik, HIV/ AIDS, psikometrik özellik, sağlık çalışanları, Health care provider, HIV/AIDS, nursing, psychometric property, stigma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarının HIV/AIDS ile enfekte olmuş hastalara yönelik damgalamasını ölçebilmek için Anne C. Wagner ve arkadaşları tarafından geliştirilen Sağlık Çalışanlarının HIV / AIDS Damgalama Ölçeği (Health Care Provider HIV/ AIDS Stigma Scale)' nin Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışma, Aralık 2020- Mart 2021 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul etmiş doktor, hemşire ve ebelerden oluşan 360 sağlık çalışanı ile metodolojik ve ilişkisel tarzda yapılmıştır. Veri toplamak için“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Sağlık Çalışanlarının HIV / AIDS Damgalama Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SAS 9.4 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın nicel ve sayımla belirlenen nitel değişkenlerinin analizleri için sayı, yüzde, ortalama ve standart sapmadan yararlanılmıştır. Verilerin geçerliliği kapsam geçerlik indeksi, doğrulayıcı faktör analizi, açıklayıcı faktör analizi ile güvenirliği ise Cronbach Alfa katsayısı ve madde toplam puan korelasyonları kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerliği için hesaplanan madde içerik indeksi 0.983, ölçek içerik indeksi ise 0.867 şeklindedir. DFA sonucundaki uyum indeksleri RMSEA (0.1045), GFI (0.6874), AGFI (0.63579), NFI (0.6357) ve CFI (0.6816), χ2/df değeri 4,92 şeklindedir ve AFA sonrasında orjinal faktör yapısının sayısı ve isimleri değiştirilmeden yeni faktör yapısı oluşturulmuştur. Ölçeğin maddelerinin faktör yükleri 0.444 ile 0.763 arasındadır ve belirlenen üç faktörün varyansa yaptıkları toplam katkı % 48.20'dir. Ölçeğin Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0.915 olup alt boyutlarının Cronbach Alfa katsayıları ise;“Klişeleştirme”0.911,“Ayrımcılık”0.851 ve“Önyargı”0.657 şeklindedir. Madde toplam puan korelasyonlarının tamamı istatistiksel olarak anlamlıdır (p= 0.0001). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda“Sağlık Çalışanlarının HIV / AIDS Damgalama Ölçeği”nin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to adaptation Turkish version and examine the psychometric properties of“Health Care Provider HIV/ AIDS Stigma Scale”developed by Anne Wagner et al. to measure the stigma levels of healthcare provider. Method: The study, which was in the methodological and relational research design, was conducted with 360 healthcare provider consisting of doctors, nurses and midwives who agreed to participate in the study between December 2020 and March 2021. Data were collected using the“Personal İnformation Form”and the“Health Care Provider HIV/ AIDS Stigma Scale”. Data analysis was performed using the 9.4 version of SAS. Number, percentage, mean and standard deviation were used in the analysis of the quantitative and qualitative variables of the study. In addition, content validity index, explanatory and confirmatory factor analysis in the validity analysis of data and Cronbach's lpha coefficient and item-total score correlations in the reliability analysis were used. Results: The item content index calculated for the content validity of the scale item content index is 0.983, and the scale content index is 0.867. The Goodness of Fit İndices in the DFA result were RMSEA (0.1045), GFI (0.6874), AGFI (0.63579), NFI (0.6357) and CFI (0.6816), χ2/df value was 4.92. After AFA, the new factor structure was created without changing the number and names of the original factor structure. Factor loads of the items changed between 0.444-0.763 and it was found that the scale explained %48.20 of the requested variance. Cronbach's Alpha coefficient of the Turkish adapted“Health Care Provider HIV/ AIDS Stigma Scale”was found 0.915. The Stereotypes subscale had Cronbach's a = 0.911, The Discrimination subscale had Cronbach's a = 0.851 and The Prejudice subscale had Cronbach's a = 0.657. All itemtotal score correlations was statistically highly significant (p= 0.0001). Conclusion: As a result of this study , it was determined that the Turkish version of the“ Health Care Provider HIV/AIDS Stigma Scale”, which was developed to evaluate the stigmatization attitudes and beliefs of healthcare provider about HIV/AIDS, was a valid and reliable.