Usage and impact of color in games with a focus on hyper-casual games
Hiper günlük oyunlara odaklanan oyunlarda renk kullanımı ve etkisi
  1. Tez No: 708458
  2. Yazar: ZAHRAA JAMAL ALGUNAID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ÇATAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: hiper gündelik oyunlar, renk teorisi, oyun türü, renklerin etkisi, oyuncu tutma, hyper-casual games, colour theory, games framework, impact of colors, player retention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Soğukluk veya sıcaklık, doygunluk, değerler ve ilgili tonlar arasındaki ilişki, renklerin algılanmasıyla ilgili fark edilebilir bir farklılık geliştirme potansiyeline sahiptir. Araştırmacı, veri analiz aracı olarak içerikle birlikte yorumlayıcı araştırma yaklaşımı ve felsefesini, nitel tasarımı, tümevarımsal ikincil veri toplamayı kullanmıştır. Genel olarak, toplanan verilerin analizinden, renklerin sadece hiper-gündelik oyunun oyuncu için çekici ve çekici görünmesini sağlamada önemli bir rol oynadığı değil, aynı zamanda uygun renk oyununun kullanılmasının da etkilemede önemli bir rol oynadığı sonucuna varılabilir. Stratejik hamleler yapmak için bireyin duygu, davranış ve oyun nesnelerini gerçek dünya ile karşılaştırma gibi psikolojik yetenekleri. Ayrıca oyunda belirteç ve tanımlayıcı olarak kullanılan renkler, oyuncuların oyunda yaptıkları seçimleri etkileme potansiyeline sahiptir. Öte yandan, HVS ve kontrastın, renk ve oyuncu tutma ve duygular üzerindeki etkisinde gerçekte nasıl yankılanabileceği. Metodoloji: Bu araştırmanın amacı hiper-gündelik oyunlarda renklerin etkilerinin ve öneminin analizi ile ilgili olduğundan, bu araştırma iki aşamada yürütülmüştür, biri tarih toplama ve renkleri ve kullanımlarını savunmak, ikincisi ise aslında oyun oynamaktı. Her resimde kullanılan kontrast ve hvs miktarını değiştirmek için oyun ve ondan ekran görüntüsü almak. Sonuçlar: renk bir oyun ortamında çok büyük bir rol oynayabilir, oyuncunun duygularını değiştirebilir ve aramamızda belirttiğimiz gibi hiper-gündelik oyunlar basit oyunlardır, bu nedenle renk, doğru miktarda kontrast ve HVS kullanarak 'deki en büyük tasarım öğelerinden biridir. renge doğru anlamını verecektir. Sonuç: Bir önceki bölümdeki literatür ve sonuçların analizi göz önüne alındığında, farklı renklerin farklı anlamlar içerdiği ve insanların duygularını etkileme potansiyeline sahip olduğu ve sonuçta onları oyunu sevme veya sevmeme konusunda etkilediği sonucuna varılabilir. Bu, oyunda kullanılan renk paletinin son derece önemli olduğunu ve hiper-rahat oyun tasarımcılarının istenen duyguları uyandırmak için oyunun renklerini seçerken dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Bu bağlamda renklerin bir dereceye kadar bireysel tepkiyi etkileme potansiyeline sahip olduğu, ancak tasarım, konsept, karakter ve tür gibi başka bir oyun unsurunun da oyunun tepkilerini etkilediği sonucuna varılan nitel sonuçlar göz önüne alındığında, oyuna oyuncu. Çalışmadan, hiper-gündelik oyunlardaki renklerin, bireylerin oyundaki belirli nesneleri (kötülük, iyilik, tehlike veya fırsat gibi) tanımlamasına yardımcı olduğu, çünkü belirli renklerin kullanılmaması durumunda zor bulabileceği sonucuna varılabilir. Yanlış renklendirilmişlerse farklı nesnelerin anlamını algılama
Özet (Çeviri)
Purpose: The relationship of coolness or warmth, saturation, values and respective hues hold the potential to develop noticeable difference regarding the perception of colors. The researcher used interpretivism research philosophy, qualitative design, inductive approach and secondary data collection, along with content analysis technique as a data analysis tool. Overall, from the analysis of gathered data, it can be concluded that colours play an important role in not only making the hyper-casual game look attractive and appealing to the player, but the use of appropriate colour tones in the game also play's an important role in impacting the psychological capabilities of the individual such as emotions, behaviour and comparing the game objects with the real-world to make strategic moves. Moreover, the colours used as signifiers and identifiers in the game hold the potential to impact the choices of the players made in the game. In the other hand how HVS and contrast can actually effect on colour and player retention and emotions. Methodology: Since the purpose of this research is related to the analysis of the effects and importance of colors in hyper-casual games this research has been conduct in two phases one was collecting date and defending colors and their use , the second one was actually playing the game and taking screenshot from it in order to change the amount of contrast and hvs using in each picture. Results: color can take a huge role in a game environment, changing the player emotions and as we mentioned in our search hyper-casual games are simple games so color is one of the big design elements in , using the right amount of contrast and HVS will give the color its correct meaning . Conclusion: considering the literature and analysis of the results in the previous section, it can be concluded that different colours incorporate different meanings and hold the potential to affect the emotion of human beings, which ultimately influence them to either like or dislike the game. This indicates that the colour palette used in the game is extremely important and hyper-casual game designers must remain vigilant in choosing the colours of the game in order to evoke the desired emotions. In this regard, while considering the qualitative outcomes of the study, it can be concluded that to some extent, the colours hold the potential to impact the individual reaction to the game, however, another game element such as design, concept, character and genre also impact the responses of a player to the game. From the study, it can also be concluded that the colours in hyper-casual games help the individuals to identify certain objects in the game, such as evil, good, danger or opportunity, as without the use of certain colour use may find difficult in perceiving the meaning of different objects if they are incorrectly coloured