Laparoskopik jinekolojik operasyonlarda peroperatif uygulanan farklı PEEP değerlerinin serebral perfüzyon ve hemodinami üzerine etkileri
The effects of different PEEP values applied peroperatively on cerebral perfusion and hemodynamia in laparoscopic gynecological operations
- Tez No: 708559
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: PEEP, laparoskopi, serebral perfüzyon, trendelenburg, PEEP, laparoscopy, cerebral perfusion, Trendelenburg
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Günümüzde laparoskopik cerrahi yöntemi; hastanede kalış süresini kısaltması, minimal postoperatif ağrı ve hızlı derlenme gibi birçok avantajı olması sebebiyle çok sık kullanılmaktadır. Fakat intraabdominal basıncın artışına sebep olmasına bağlı sistemik dezavantajları da bulunmaktadır. Trendelenburg pozisyonunun da eklendiği jinekolojik laparoskopik vakalarda bu etki daha da artabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; trendelenburg pozisyonu uygulanan laparoskopik jinekolojik operasyonlarda pulmoner fonksiyonları ve gaz değişimini iyileştirdiği bilinen 5 ile 10 cmH2O PEEP uygulamalarının serebral perfüzyona ve hemodinamiye etkilerini incelemektir. YÖNTEM: Bu çalışma 2021 yılında S.B.Ü Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ameliyathane departmanında laparoskopik jinekolojik cerrrahi uygulanan 56 hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya katılacak olan hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı; operasyon boyunca Grup 1 deki hastalara; 5 cmH₂O PEEP ve Grup 2 deki hastalara; 10 cmH₂O PEEP uygulandı. Her iki grubun; preoperatif (T1), entübasyon sonrası (T2), pnömoperiton ve trendelenburg pozisyonundan 5 dk önce (T3), pnömoperiton ve trendelenburg sonrası 10 dk aralar (T4) ile desuflasyon ve normal pozisyon sonrası 5.dk (T5) ve ekstübasyon sonrası (T6); kalp tepe atımı, sistolik-diyastolik-ortalama arter basınçları, periferik oksijen saturasyonu(SpO2), end –tidal karbondioksit, peak-plato basınçları, sağ ve sol rejyonel serebral oksijen satürasyonları (rSO2 -L/R), dinamik ve statik pulmoner kompliyans değerleri kaydedildi. Entübasyon sonrası (T2), pnömoperiton ve trendelenburg pozisyonu sonrası 20.dk da (T4,20) ve karbondioksit desuflasyon sonrası 5.dk da (T5) arter kangazı değerleri bakıldı. BULGULAR: 56 hastanın yaş ortalaması 36,25 ± 10,70 (min:19-max:63)'dir. Hastaların demografik değerleri, vücut kitle indeksleri, operasyon süreleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Hastaların kaydedilen verilerinde her iki grup arasında hemodinamik değerler ve serebral oksijen saturasyonları belirtilen zaman ix aralıklarında değerlendirildiğinde; anlamlı farklılık saptanmamıştır. Grup 2 deki hastalarda Ptepe ve Plato değerleri, Grup 1 deki hastalara göre anlamlı yüksek bulunmuş fakat barotravma riski oluşturacak düzeyin üzerine geçmemiştir. Grup 2 deki hastaların statik ve dinamik kompliyans değerleri Grup 1 den anlamlı yüksek bulunmuş ve bu da daha yüksek PEEP değerlerinin uygulanmasına bağlanmıştır. SONUÇ: ASA 1 ve 2 jinekolojik laparoskopik cerrahi uygulanan hastalarda 5 ve 10 PEEP değerlerinin uygulanmasının klinik önemli bir farklılığa yol açmamıştır ve her iki PEEP değerinin de serebral perfüzyon ile hemodinamiyi bozmadan güvenli bir şekilde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Laparoscopic surgery method is used very often as it has many advantages such as shortening the hospital stay, minimal postoperative pain, and rapid recovery in our present day. However, it also has systemic disadvantages because of the increased intra-abdominal pressure. This effect may increase even more in gynecological laparoscopic cases in which Trendelenburg Position is also added. The purpose of the present study was to examine the effects of 5 - 10 cmH2O PEEP applications, which are known to improve pulmonary functions and gas exchange, on cerebral perfusion and hemodynamics in laparoscopic gynecological operations in which Trendelenburg Position is applied. METHOD: The study was conducted with 56 patients who underwent laparoscopic gynecological surgery in 2021 in S.B.U Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Block Operating Room Department. The patients who would participate in the study were divided randomly into 2 groups; patients in Group 1 received 5 cmH2O PEEP and patients in Group 2 received 10 cmH2O PEEP throughout the operation. Both groups' heartbeat, systolic-diastolic-mean arterial pressures, peripheral oxygen saturation (SpO2), end-tidal carbon dioxide, peak-plateau pressures, right and left regional cerebral oxygen saturations (rSO2 -L/R), dynamic and static pulmonary compliance values were recorded as preoperative (T1), post-intubation (T2), 5 minutes before pneumoperitoneum and Trendelenburg Position (T3), at 10-minute intervals after pneumoperitoneum and Trendelenburg (T4), and 5 minutes after desufflation and normal position (T5), and after extubation (T6). The arterial blood gas values were measured after intubation (T2), at 20 minutes after pneumoperitoneum and Trendelenburg Position (T4, 20), and at 5 minutes after carbon dioxide desufflation (T5). RESULTS: The mean age of 56 patients was 36.25 ± 10.70 (min:19-max:63). No significant differences were detected between the demographic values, body mass indices, and operation times of the patients. When the hemodynamic values and cerebral oxygen saturations in the recorded data of the patients were evaluated at the xi specified time intervals between the two groups, no significant differences were detected. The Ppeak and Plato values of the patients were found to be significantly higher in Group 2 than the patients in Group 1, but did not exceed the level that would cause a Barotrauma Risk. The static and dynamic compliance values of the patients were found to be significantly higher in Group 2 than those in Group 1, and this was attributed to the application of higher PEEP values. CONCLUSION: The application of PEEP values of 5 and 10 in patients who underwent ASA 1 and 2 gynecological laparoscopic surgeries did not cause clinically significant differences, and it was concluded that both PEEP values may be used safely with cerebral perfusion without disturbing the hemodynamics.