Nahid Sırrı Örik'in hikâyelerinde kadın algısı
The perception of women in the stories of Nahid Sırrı Örik's stories
- Tez No: 708642
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nahid Sırrı Örik, Hikâye, Kadın, Toplum, Kötülük, Nahid Sırrı Örik, Story, Women, Society, Evil
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hikâyeler kurmaca metinler olarak addedilse de toplumun algısından ve yazarın dünyasından bağımsız değildir. Diğer edebi türler gibi hikâyeler de bünyesinde birçok sosyolojik veriyi barındırmaktadır. Bu doğrultuda hikâyelerde işlenen konular ve karakterler üzerinden kadın ve kadının toplumsal yerini incelemek mümkündür. Nahid Sırrı Örik de eserlerinde farklı kişilik özelliklerine sahip kadın karakterlere yer vermiş ve bu karakterlerin cinsiyet rollerine ilişkin toplumsal algılara değinmiştir. Edebiyatın pek çok türünde eserler kaleme alan Nahid Sırrı Örik, Türk edebiyatının önemli yazarlarından biridir. Bu çalışmanın amacı da Nahid Sırrı Örik'in hikâyelerindeki kadın karakterlerin kişilik özellikleri ve cinsiyet rollerine ilişkin unsurları tespit etmektir. Çalışmanın ana eksenini yazarın ölümünden sonra derlenen San'atkârlar, Kırmızı ve Siyah, Eve Düşen Yıldırım, Fatma Hanım'ın Evine Bir Erkek Lazım, Kibar Fahişe Zeynep isimli kitapları içinde yer alan yetmiş altı hikâye oluşturmaktadır. Hikâyeler üzerinde kadınların kötücül duygularına, evlilik yaşamına, fiziksel özelliklerine değinilmiş ayrıca sosyo-ekonomik durumlarının ve toplumsal örfi anlayışın yaşamlarını nasıl şekillendirdiği bölümler halinde incelenmiştir. Çalışma sırasında Nahid Sırrı Örik'e ait eserler incelenmiş ve hakkında yazılmış kitap, dergi, gazete, akademik çalışmalar vb. birçok kaynaktan yararlanılmıştır. Yazara ait hikâyeler incelenirken kronolojik sıra göz önünde bulundurulmuş ve eserlerdeki şahıs, mekân ve zaman olguları dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Although stories are considered as fictional texts, they are not independent of society'sperceptionand the world of the author like other literary genres, contain a lot of sociological data. Accordingly it is possible to study women and the place of women society topic sand characters treated in stories. Nahid Sırrı Örik has also allowed for female characters wtih different personality traits in his work and refered their perception of denger roles. He who has written works in many forms of literature, is one of the most important authors of Turkish literature. The aim of this study is to idendity elements of Nahid Sırrı Örik stories related to the personality traitsand gender roles of female characters. The main subject of the study includes seventy-six stories in the book named San'atkarlar,Kırmızı ve Siyah,Eve Düşen Yıldırım,Fatma Hanım'ın Evine Bir Erkek Lazım,Kibar Fahişe Zeynep, which were compiled after death of the author. Inthestories, the malicious feelings of women, their marriage life, physicaltraits as well as how their socioeconomic statusand social customaryun derstanding shapet heirlives are examined in sections. During the study, the Works belonging to Nahid Sırrı Örik were examinedandmany sources have been used in books, magazines, newspapers, academic studies written about. While studying the author's stories taking into consideration chronological order and his works' person, setting and time.