Yoğun bakım hemşirelerinin kas iskelet sistemi ağrılarının incelenmesi
Determine of musculoskeletal system pain of intensive care nurses
- Tez No: 709128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİME KARAKOÇ KUMSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Hemşiresi, Kas İskelet Sistemi, Ağrı, Intensive Care Nurse, Musculoskeletal System, Pain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yoğun bakım hemşirelerinin yoğun çalışma temposu, uzun süreli ve kesintisiz çalışma ve iş gerilimi diğer iş kollarında çalışanlara göre çok daha çeşitli meslek riskleri ile karşılaşmasına ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Yoğun bakım hemşirelerinde ortaya çıkan kas iskelet sistemi ağrıları; iş verimini düşürmekte, kurumun ekonomik kaybına, kazaların artmasına ve bakım verilen bireylerin doğrudan risk altında kalmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda çalışma, yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin kas iskelet sistemine ilişkin ağrı yaşama durumları ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini, 08.01.2021-01.03.2021 tarihleri arasında Şişli-Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan hemşireler oluşturdu. Şişli ve Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erişkin düzey yoğun bakımlarda aktif çalışan 135 hemşire varsayılmak üzere örneklem büyüklüğü minimum 87 hemşire olarak hesaplandı. Bu bağlamda, çalışmaya katılmayı kabul eden ve veri toplama formlarını eksiksiz dolduran toplam 90 hemşire örneklemi oluşturdu. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Genişletilmiş Nordic Kas-İskelet Sistemi Anketi”kullanılarak elde edildi. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Araştırma sonucunda, hemşirelerin %17.8'inde tanısı konulmuş kas-iskelet sistemi hastalığı bulunmaktadır. Ağrı şiddetleri 0 ile 10 puana aralığında değişmekte olup, ortalama 4.04±2.51'dir. Araştırma sonucunda hemşirelere çalışma sırasında kas-iskelet sistemini olumsuz etkileyebilecek ilk hareketler sorulduğunda; hemşirelerin %42.2'si hastaya pozisyon vermek, %21.1'i hastayı yukarı çekmek, %17.8'i hastaya bakım yapmak, %5.6'sı diyaliz sıvılarını değiştirmek, %5.6'sı hastayı mobilize etmek ve %7.8'i diğer hareketler yanıtları verildi.
Özet (Çeviri)
Intensive work tempo, long-term and uninterrupted work and work stress of intensive care nurses cause them to encounter much more occupational risks and negatively affect their health compared to those working in other business lines. Heavy workload, such as intensive care nurses, increases the musculoskeletal disorders related to the working conditions. Musculoskeletal pain in intensive care nurses; It reduces the work efficiency, causes the economic loss of the institution, the increase in accidents and the direct risk of the individuals who are cared for. This study was planned to examine the musculoskeletal pain experience of intensive care nurses and the affecting factors. The population of the study consisted of nurses working in Şişli-Sariyer Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Intensive Care Units between 08.01.2021 and 01.03.2021. Assuming 135 nurses working actively in adult intensive care units in Şişli and Sariyer Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, a minimum of 87 nurses is calculated. In this context, a total of 90 nurses who accepted to participate in the study and filled out the data collection forms completely formed a sample. Data were obtained using the“Descriptive Information Form”and the“Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire”. NCSS (Number Cruncher Statistical System) (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. As a result of the research,%17.8 of the nurses had a diagnosed musculoskeletal disease. Pain severity ranges from 0 to 10, with an average of 4.04±2.51. According to the results, there are some question which re asked nurses about the first movements that may adversly affect musculoskeletal system: nurses replied that %42.2 give a position to patients, %21.1 pull over to patients in bed, %17.8 provide nursing care to patients , %5.6 change to fluids of dialysis machine, %5.6 mobilize to patients and %7.8 other.