Döviz kuru oynaklığının modellenmesi
The modelling of the volatility of exchange rate
- Tez No: 709332
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz kuru, oynaklık, otoregresif koşullu değişen varyans, GARCH-M, EGARCH, TGARCH, Exchange rate, volatility, autoregressive conditional variance, GARCH-M, EGARCH, TGARCH
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye gibi ihracatı ithalata bağımlı, kırılgan ekonomiye sahip ekonomilerde döviz kuru oynaklığı, kur riskini artırarak belirsizliğin artmasına ve finansal istikrarın kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de döviz kuru oynaklığının modellenerek önlem alınması gereklidir. Bu çalışmada Türkiye'de USD/TRY döviz kurunun oynaklığının modellenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 03.01.2011 – 31.05.2021 dönemine ait USD/TRY kuruna ait günlük kapanış verileri kullanılarak oynaklığın modellenmesinde GARCH-M modeli, asimetrik etkilerin varlığının sınanması için EGARCH modeli ve şokların etkisinin değerlendirilmesi için TGARCH modeli uygulanmıştır. Araştırma sonucunda serinin oynaklık yapısında yüksek derecede direnç olduğu, pozitif ve negatif şokların oynaklık üzerinde asimetrik bir etkisinin olduğu ve pozitif şokların negatif şoklara göre oynaklığı daha fazla artırdığı, %1'lik bir pozitif şokun getiri serisinde %2,64'lük bir artışa neden olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In economies such as Turkey, whose exports are dependent on imports and which have fragile economies, exchange rate volatility increases the exchange rate risk, leading to increased uncertainty and loss of financial stability. For this reason, it is necessary to take precautions by modeling exchange rate volatility. In this study, it is aimed to model the volatility of the USD/TRY exchange rate in Turkey. For this purpose, the GARCH-M model was used to model volatility, the EGARCH model to test the existence of asymmetric effects, and the TGARCH model to evaluate the effect of shocks, by using the daily closing data of the USD/TRY exchange rate for the period 03.01.2011 – 31.05.2021. As a result of the research, it was determined that there is a high degree of resistance in the volatility structure of the series, positive and negative shocks have an asymmetrical effect on volatility, positive shocks increase volatility more than negative shocks, a 1% positive shock causes an increase of 2.64% in the return series.