Özel okul yöneticilerinin dijital dönüşüm sürecinde Kalite 4.0 algılarının Endüstri 4.0 kavramlarına ait farkındalık düzeylerine göre incelenmesi
Investigation of Quality 4.0 of private school administrators in the digital transformation process according to their awareness levels of Industry 4.0 concepts
- Tez No: 709349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR KUŞBEYZİ AYBAR, PROF. DR. SERVET BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Kalite 4.0, Okul Yönetimi, Industry 4.0, Quality 4.0, School Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Teknolojideki güncel yenilikler eğitim yöneticileri için Endüstri 4.0 kavramının önemini her geçen gün daha da fazla artırmaktadır. Bu çalışmada dijital dönüşüm boyutunun özel okul yöneticileri açısından incelenmesi, bu sayede Endüstri 4.0 ve onunla birlikte gelişen Kalite 4.0 kavramlarına okul yönetimi boyutunda bir ışık tutması amaçlanmıştır. Günümüz okullarının ileride ihtiyaç duyulan eğitimi verebilmeleri ve mevcut yönetim anlayışlarını geleceğin kalite yaklaşımlarına göre revize edebilmeleri adına bu ve benzeri çalışmaların önem taşıdığı düşünülmüş, bu amaçla literatür incelendiğinde okul yöneticileri ile ilgili Endüstri 4.0 kavramının içerdiği teknolojik yenilikler ve bu doğrultuda gelişen Kalite 4.0 kavramı hakkında yeterince çalışma yapılmadığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, özel okulların sürdürülebilirlik ve verimliliklerini artırmaları adına, teknolojik dönüşümler güdümünde geleceğin kalite yaklaşımlarını ne derece benimsediklerini belirlemek, Kalite 4.0 yaklaşımının ve endüstri devrimlerinin getirdiği teknolojilerin özel okullar tarafından ne derece benimsendiğini araştırmak ve sonuçlarını paylaşmak amaçlanmıştır. Tüm bunlar doğrultusunda yapılan tez çalışmasının ana hedefi dijital dönüşüm ile değişim gösteren kalite algısının günümüz özel okullarında ne kadar etkili olduğuna yönelik çıkarımlarda bulunmak adına alanyazına katkı sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Current innovations in technology increase the importance of the concept of Industry 4.0 for education managers. In this study, it is aimed to examine the digital transformation dimension in terms of private school administrators and to shed light on the concepts of Industry 4.0 and Quality 4.0 that developed with it, in the dimension of school management. It is thought that this and similar studies are important in order for today's schools to provide the education needed in the future and to revise their current management understanding according to the quality approaches of the future, for this purpose, when the literature is examined, there are enough studies about the technological innovations of the concept of Industry 4.0 related to school administrators and the concept of Quality 4.0 developed in this direction. has not been observed. In this study, it is aimed to determine to what extent private schools have adopted the quality approaches of the future under the guidance of technological transformations in order to increase their sustainability and efficiency, to investigate to what extent the technologies brought by the Quality 4.0 approach and industrial revolutions have been adopted by private schools and to share the results. In line with all these, the main goal of the thesis study is to contribute to the literature in order to make inferences about how effective the perception of quality, which changes with digital transformation, is in today's private schools.