Ortopedik engelli bireye sahip ebeveynlerin din eğitimi ihtiyaçlarının incelenmesi
The investigation of religious education needs of parents with orthopedically disabled individuals
  1. Tez No: 709456
  2. Yazar: BURAK PEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Engellilik, Ortopedik Engellilik, Ortopedik Engelli Bireye Sahip Ebeveynlerin Din Eğitimi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Engellilik durumu engelli birey ile birlikte ebeveynlerini de etkilemektedir. Engelli çocuğa sahip ebeveynlerin sorumlulukları ve karşılaştıkları zorluklar diğer ebeveynlere göre farklıdır. Dinin engeli anlamlandırma, kabullenme ve engelle başa çıkma sürecinde ve çocuklarının dini içerikli soru ve sorunlarının çözümlerinde ebeveynlere önemli katkısı bulunmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın problematiği, ortopedik engelli bireye sahip ebeveynlere göre din ve din eğitimi ile engellilik arasında ne tür ilişkilerin olduğu ve nasıl bir din eğitimi ortopedik engelli bireye sahip ebeveynlere katkı sağlayabileceği üzerine kurgulanmıştır. Ortopedik engelli bireye sahip ebeveynler görüşleri doğrultusunda ebeveynlerin yaşamış oldukları dini içerikli sorunlar ile engelli çocukların ebeveynlerine yönelttikleri dini içerikli soru ve sorunların tespiti ve din eğitimi açısından irdelenmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda, nitel araştırma yöntemlerinden durum analizi metoduyla ortopedik engelli bireye sahip olmanın ebeveynlere din ile ilgili yansımaları; engelliliğe ilişkin duygu ve düşünceleri ve bu duygu ve düşüncelerinin dini temelleri ve sonuçları; ortopedik engelli bireylerin ebeveynlerine yönelttikleri dini içerikli sorular, ebeveynlerin bu sorular karşısındaki durumları; verdikleri veya veremedikleri cevaplar; ebeveynlerin ortopedik engel ve ortopedik engellilikle ilgili dini içerikli soru ve sorunları; ortopedik engelle ilgili yeterli sağlık bilgisi ve dini bilgi ihtiyaçları, görüşme yoluyla elde edilen verilerle betimlenmeye ve tartışılmaya çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ve veri analizi yöntemlerinden betimsel analiz tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Disability affects not only the disabled individual but also their parents. The responsibilities and difficulties faced by parents with a disabled child are different from those of others. Religious references are one of the ways that parents use in the process of understanding, accepting and coping with it. In this direction, the problematic of the research is based on what kind of relations exist between religion and religious education and disability, according to parents with orthopedically disabled individuals and what kind of religious education can contribute to parents of this kind. In line with this, it is aimed to determine the religious problems experienced by the parents and the questions and problems of the disabled children to their parents and to examine them in terms of religious education. In this context, the religious reflections of having an orthopedically disabled individual on parents with the situation analysis method, one of the qualitative research methods; feelings and thoughts about disability and the religious basis and consequences of them; religious questions asked by this individuals to their parents, parents' situation in the face of these questions; the answers they gave or failed to give; religious questions and problems of parents about orthopedic disability; adequate health information and religious information needs related to orthopedic disability have been tried to be described and discussed with the data obtained through interviews. In this context, descriptive analysis, which is a semi-structured interview technique and data analysis methods have preffered as the data collection tool. Keyword: Religious Education, Disability, Orthocpedic Disability, Religious Education of Parents