Tıbbi cihaz sektöründe ortopedik implant üretiminin yapıldığı bir firmada polisaj bölümünün risk değerlendirmesi
Risk assessment of the polishing department in A company that manufactures orthopedic implants in the medical device industry
  1. Tez No: 709843
  2. Yazar: FATMA İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Cihaz Sektörü, Ortopedik İmplant, Tehlike Kaynakları, Risk, FMEA, Risk Değerlendimesi, Medical Device Industry, Orthopedic Implant, Hazard Sources, Risk, FMEA, Risk Assessment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Her gün gelişen ve değişen dünyada iş dünyası ve üretim teknikleri de hızla değişmektedir. Bu değişim beraberinde iş sağlığı ve güvenliği alanındaki farkındalığı da artırmıştır. Firmalar sadece ürünlerinin kalitesi ile değil üretim şartları ve çalışanların sağlığı ile de ilgilenmektedir. Bu nedenle bu alanda daha çok çalışma ve yatırım yapılmaktadır. Risk değerlendirme yöntemleri de bu çalışmaların bir sonucudur. Teknolojik gelişmelerin en çok etkilediği alanlardan biri olan tıbbi cihaz sektörü, gerek üretim teknolojisi gerekse de üretilen ürünlerin kalite standarlarının yüksek olması nedeniyle ülke kalkınmasında ve gelişmesinde oldukça önemlidir. Bu alanda çalışan firmaların gerekli teknolojiyi kullanabilmesi hem ürün hem de çalışan sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada ortopedik implant üretiminin yapıldığı bir firmanın iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlike kaynakları belirlenmiş ve risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bu kapsamda, öncelikle ortopedik implant üretimi sektöründeki tehlike kaynakları belirlenmiş ve daha sonra bu tehlike kaynaklarının neden olduğu olası riskler hesaplanmış ve risk değerlendirmesi yapılmştır. Risk değerlendirmesinde Hata Türleri ve Etkileri Analizi(FMEA)yöntemi kullanılmıştır. Polisaj bölümündeki tehlike kaynakları önemli ölçüde, makine kaynaklı, kullanılan yanlış ekipman kaynaklı, çalışılan ortam kaynaklı olarak belirlenmiştir.Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda, bu tehlike kaynaklarının neden olabileceği olası riskler, kabul edilebilir seviyeye düşürülmüştür. Bu çalışma kapsamında belirlenen en önemli 10 tehlike kaynağının FMEA yöntemi ile yapılan risk değerlendirmesi sonucunda,tehlikenin türüne bağlı olarak risklerde %20 ile %75 oranında iyileştirme sağlanmıştır. Polisaj bölümündeki tehlike kaynaklarının risk analizinin değerlendirilmesinde elde edilen sonuçlara göre, çoğunlukla kişisel koryucu donanımların eksik ya da yanlış kullanımı, iş başı eğitimlerinin eksikliği, iş yeri ortamının düzensizliği görülmüştür. Bu sorunlar genellikle KOBİ olarak adlandırılan birçok işletme için ortak sorunlar olup tedbir alındığı takdirde bu işletmeler çok daha güvenli ve verimli bir iş yeri haline gelecektir.
Özet (Çeviri)
In the developing and changing world, the business world and production techniques are also changing rapidly. This change has also increased awareness in the field of occupational health and safety. Companies are not only concerned with the quality of their products, but also with the production conditions and the health of their employees. Therefore, more studies and investments are made in this field. Risk assessment methods are also a result of these studies. The medical device sector, which is one of the areas most affected by technological developments, is very important in the development and development of the country due to both the production technology and the high quality standards of the products produced. It is extremely important for companies working in this field to use the necessary technology in terms of both product and employee health. In this study, sources of danger in terms of occupational health and safety of a company that produces orthopedic implants were determined and a risk assessment was made. In this context, first of all, the sources of danger in the orthopedic implant production sector were determined, and then the possible risks caused by these sources of danger were calculated and a risk assessment was made. Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) method was used in risk assessment. The sources of danger in the polishing department have been determined to be mainly caused by the machine, the wrong equipment used, and the working environment. As a result of the risk assessment, the possible risks that these danger sources may cause have been reduced to an acceptable level. As a result of the risk assessment made with the FMEA method of the 10 most important sources of danger identified within the scope of this study, an improvement between 20% and 75% was achieved in the risks, depending on the type of hazard. According to the results obtained in the evaluation of the risk analysis of the sources of danger in the polishing department, incomplete or incorrect use of personal protective equipment, lack of on-the-job training, and irregularity of the workplace environment were observed. These problems are common problems for many businesses, often called SMEs, and if precautions are taken, these businesses will become a much safer and more efficient workplace.