Geri Dön

Pilot süt fabrikasında farklı risk analiz yöntemlerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi

Comparative evaluation of different risk analysis methods in the pilot dairy factory

  1. Tez No: 710174
  2. Yazar: NUR KARABULUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 114

Özet

Süt sektörü sınıflandırmada az tehlikeli-tehlikeli iş yerleri kategorisine girmektedir. Bu çalışmada İSG alanında sıklıkla kullanılan iki farklı risk değerlendirme yöntemi kullanılarak eğitim amaçlı kurulmuş pilot süt fabrikasında risklerin belirlenmesi ve öncelikli olarak sıralanması amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular ile her iki yöntem hassasiyet ve güvenlik yönünden karşılaştırılarak süt işletmeleri için yöntemlerin avantajları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışma; veri toplama aşaması, toplanan verilerin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çerçevesinde listelenmesi - incelenmesi aşaması ve son olarak da verilerin analiz edilmesi aşaması olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında işletmede yapılan incelemeler, fabrika çalışanları ile sözlü ve yazılı olarak yapılan görüşmeler, geçmişe yönelik fabrikaya ait tüm resmi kayıtlar dikkatle toplanmış ve kayıt altına alınmıştır. Veri inceleme aşamasında ise elde edilen tüm bilgiler, mevcut durum tespiti, farklı bilimsel çalışmalar ve İSG mevzuatı çerçevesinde gruplandırılmış ve iş yerinde karşılaşılabilecek tüm tehlikeler ergonomik, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psiko-sosyal olarak gruplandırılmıştır. Veri analizi aşamasında iki farklı risk değerlendirme yöntemi karşılaştırmalı olarak kullanılmıştır. L-matris 5x5 metodu ve Fine-Kinney metodu kullanılarak risk puanları hesaplanmıştır. Olasılık ve şiddet etkenlerine verilen değer aralıklarının da değişmesiyle Fine- Kinney yönteminde daha ayrıntılı ve hassas sonuçlar elde edilmiştir.

Özet (Çeviri)

The dairy sector is included in the category of less dangerous-dangerous workplaces in the classification. In this study, it was aimed to determine and prioritize the risks in the pilot dairy factory established for training purposes by using two different risk assessment methods, which are frequently used in the field of OHS. With the findings obtained, both methods were compared in terms of sensitivity and safety, and the advantages of the methods for dairy enterprises were compared and evaluated. Our research consists of 3 main parts: data collection phase, listing-examination phase of the collected data within the framework of occupational health and safety legislation, and finally the phase of data analysis. During the data collection phase, the examinations made in the enterprise, verbal and written interviews with the factory employees, all the official records of the factory were carefully collected and recorded. All information obtained during the data analysis phase is grouped within the framework of current situation determination, different scientific studies and OHS legislation, and all hazards that may be encountered in the workplace are ergonomic, physical, chemical, biological and psycho-social. In the data analysis phase, two different risk assessment methods were used comparatively. The reason for this is the frequency factor we use in the Fine-Kinney method. With the change of the value ranges given to the probability and severity factors, more detailed and sensitive results were obtained in the Fine-Kinney method.

Benzer Tezler

  1. Atatürk üniversitesi pilot süt fabrikası atıksularının membran biyoreaktörde arıtılması

    Ataturk university pilot dairy plant wastewater treatment in the membrane bioreactor

    TUBA TURAN BAYRAM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Çevre MühendisliğiAtatürk Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALPER NUHOĞLU

  2. Bir süt fabrikasında süt tozu üretimi proses ihtiyacı için ısı eşanjörü tasarımı ve analizi

    Heat exchanger design and analysis for milk powder production process needs in a milk factory

    ULAŞ KÖSE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Makine MühendisliğiKocaeli Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELİF ÖĞÜT

  3. Reed beds and industrial applications: Treatment of tannery effluent

    Saz yatakları ve endüstriyel uygulamaları: Tabakhane atıksularının arıtımı

    ÖZTAN SANİYE KÜÇÜK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2001

    Çevre MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. FÜSUN ŞENGÜL

  4. Behaviour and control of listeria ınnocua during manafacture and storage of Turkish white cheese

    Türkiye'de üretilen beyaz peynirlerde listeria innocua'nın üretim ve depolama süresine bağlı olarak canlılığı ve kontrolü

    ŞEBNEM ÖZTÜRKOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2004

    Gıda MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN

    YRD. DOÇ. DR. HAMİ ALPAS