Modern ulus devletler çağında milliyetçi ideoloji ve geleceği
Nationalist ideology and its future in the age of modern nation states
  1. Tez No: 710263
  2. Yazar: CANAN MAZLUM AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN MEHMET KİRİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus-devlet, Millet, Milliyetçilik, Milli kimlik, Küreselleşme, Nation-state, Nation, Nationalism, National identity, Globalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Toplumlar farklı zaman-mekânlarda birçok örgütlenme şekli deneyimlemişlerdir. Millet de bunlardan biri ve en sonuncusudur. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızla yayılan ulus devlet bugün dünyanın baskın siyasi örgütlenme birimi, milliyetçilik ise toplumların milletler ekseninde örgütlenmesi gerektiği iddiasındaki bir siyasal doktrin olagelmiştir. Her iki kavram da uluslararası ilişkilerde meşruiyetini ve işlevselliğini muhafaza etmekle birlikte, küresel süreç onların toplumsal ve siyasal alandaki baskın rollerini geriletir şekilde işlemektedir. Küreselleşmenin dönüştürücü etkisinin siyasal ve kültürel alandaki yansımaları da ulus devlet ve onun ideolojik altyapısını oluşturan milliyetçilik üzerinde yoğunlaşmaktadır. Dünya düzeninin giderek ulus-üstü ve uluslararası kurumsallaşmalar çerçevesinde örgütlenmesi, millet temelindeki siyasal birimlerin ömrünü doldurduğu iddiasını gündeme getirmektedir. Bu dönüşüm karşısında birçok teorisyen tarafından dini ve etnik bağlılıkların giderek zayıflayacağı, milliyetçi ideolojinin ise giderek anlamsızlaşacağı öngörülse de tarihsel süreçte her iki olgunun da öneminin ve toplumsal-siyasal alanda kapladığı alanın artması çalışmanın hareket noktası olmuştur. Öyle ki, on dokuzuncu yüzyıl milliyetçilik çağı olarak adlandırılmış, yirminci yüzyılın ilk yarısında milliyetçilik haritaları yeniden çizmiştir. Yirmi birinci yüzyılda ise kapitalizmin geçirdiği dönüşümler ve küreselleşme sürecinin etkisi nedeniyle millete dayalı siyasal örgütlenme biçimleri ile milliyetçiliğin de giderek anlamsızlaşacağı öngörülse de üstün şekil değiştirme kabiliyetine sahip bir ideoloji olarak milliyetçilik kendini post modern çağa da adapte etmeyi başarmıştır. Milliyetçilik tarihsel süreçte üstlendiği işlevleri küresel çağda da yerine getirmeyi sürdürmektedir. Bu nedenle milliyetçiliğin ötesine geçildiği iddiaları gerçeği yansıtmamakta, aksine milliyetçi ideolojinin gerek toplumsal ve siyasal alanda gerekse bireylerin zihnindeki önem derecesi giderek artmaktadır. Milliyetçiliğin bu hâkim konumunu yakın gelecekte de sürdüreceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Societies have experienced many forms of organization in different time-spaces. Millet is one of them and the last. The nation-state, which has spread rapidly since the second half of the twentieth century, has become the dominant political organizational unit of the world today, and nationalism has become a political doctrine claiming that societies should be organized on the axis of nations. While both concepts maintain their legitimacy and functionality in international relations, the global process operates in a way that regresses their dominant role in the social and political sphere. The political and cultural reflections of the transformative effect of globalization also focus on the nation state and nationalism, which forms its ideological infrastructure. The fact that the world order is increasingly organized within the framework of supra-national and international institutionalization brings the claim that the political units on the basis of the nation have expired. In the face of this transformation, although it is predicted by many theorists that religious and ethnic affiliations will gradually weaken and nationalist ideology will gradually become meaningless, the increase in the importance of both phenomena and the area they cover in the socio-political field has been the starting point of the study. So much so that the nineteenth century was called the age of nationalism, and nationalism redrawn the maps in the first half of the twentieth century. In the twenty-first century, although it is predicted that nationalism and forms of political organization based on the nation will become meaningless due to the transformations of capitalism and the effect of the globalization process, nationalism, as an ideology with superior shape-shifting ability, has managed to adapt itself to the post-modern era. Nationalism continues to fulfill the functions it assumed in the historical process in the global age as well. For this reason, the claims of going beyond nationalism do not reflect the truth, on the contrary, the importance of nationalist ideology in the social and political field and in the minds of individuals is gradually increasing. It is predicted that nationalism will maintain this dominant position in the near future.