Kamu personelinin duygusal zeka seviyelerinin çalışan performansı ve görev motivasyonu düzeylerine etkisi: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde bir araştırma
The effect of the level of emotional intelligence on civil servants' performance and task motivation: A study in Nevşehir Hacı Bektaş Veli University
  1. Tez No: 710373
  2. Yazar: HATİCE TOPAÇLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR VURAL UYGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Performans, Görev Motivasyonu, Emotional Intelligence, Performance, Task Motivation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Duygusal zeka günümüzde popülerlik kazanması ile birlikte, akademik çevrede araştırma konusu olmuştur. Duygusal zeka, kendini harekete geçirebilme, olumlu ve olumsuz duyguları yönetebilme ve düzenleyebilme, çevresine uyum sağlayabilme, kendini başkasının yerine koyabilme (empati), engelleri aşmada sebat etme gibi tanımıyla insanın hayatını yönlendirmesine yardımcı olmaktadır. Duygusal zekanın, insanın iş hayatında ve özel hayatında vereceği kararlarda, tutum ve davranışlarında sergilediği performansa ve motivasyona etkisi olmaktadır.“Kamu Personelinin Duygusal Zeka Seviyelerinin Çalışan Performansı ve Görev Motivasyonu Düzeylerine Etkisi: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde Bir Araştırma”Bu çalışmamızın amacı, kamu personelinin duygusal zeka seviyelerinin çalışan performansı ve görev motivasyonu düzeylerine etkisini analiz etmektir. Bu çalışma kapsamında üç çeşit değişken bulunmaktadır. Bağımsız değişken duygusal zeka, bağımlı değişkinlerimiz performans ve motivasyondur. Bu doğrultuda önemli bir kamu alanı olan Nevşehir ilindeki Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde görev yapan akademik ve idari personeller örneklem olarak seçilmiştir (n=571). Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Duygusal zeka ölçeği olarak Petrides ve Furnham (2001) tarafından geliştirilen Duygusal Zeka Ölçeği-Kısa Formu (DZÖ-KF), Kuvaas (2006) ile Batmaz ve Gürer (2016) motivasyon ölçeği, Goodman ve Svyantek (1999: 261) tarafından geliştirilmiş olan performans ölçeği kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 21,0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların duygusal zeka seviyesi ile ilgili soruların cevaplarının analizi için ki-kare testi uygulanmıştır. Ankete katılan katılımcıların duygusal zeka seviyelerinin istatistiksel olarak, anlamlı, olumlu olduğu söylenebilir. Araştırma hipotezlerini oluşturan duygusal zekanın, performansa ve motivasyona etkisini ortaya koymak için regresyon analizi ve ki-kare testi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda duygusal zekanın, çalışan performansı ve görev motivasyonuna pozitif yönlü, anlamlı katkısı olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler kullanılarak, kamu kurumlarında çalışanların verimliliğini ve etkinliğini artırmak için performans değerlendirmesi ve motivasyon eğitimleri verilebileceği gibi yapısal öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With its popularity today, emotional intelligence has been the subject of a great deal of academic research. Emotional intelligence helps people to direct their life and is the ability to mobilize oneself, managing and regulating both positive and negative emotions, adapting to an environment, empathy, and perseverance in overcoming obstacles. Emotional intelligence has an impact on the performance and motivation of a person in their decisions, attitudes and behaviours in both business and private life. The aim of this study is to examine the effect of employees` level of emotional intelligence on their performance and task motivation. There are three types of variable within the scope of this study. The independent variable is emotional intelligence, our dependent variables are performance and motivation. To this end, academic and administrative staff working at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University in Nevşehir province, were selected as a sample (n=571). A questionnaire was used as a data collection tool for the research. The Emotional Intelligence Scale-Short Form (DCI-SF) developed by Petrides and Furnham (2001) was used, as well as the Kuvaas (2006)-Batmaz and Gürer (2016) motivation scale. The performance scale developed by Goodman and Svyantek (1999; 261) was used. The data obtained from the questionnaires were evaluated using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 21.0. The chi-square test was applied to analyse the answers to the questions about the emotional intelligence level of the participants. It was found that the emotional intelligence levels of the participants are statistically significant and positive. Regression analysis and a chi-square test were applied to reveal the effect of emotional intelligence on performance and motivation, which constitutes the research hypotheses. As a result of the analysis, it is seen that emotional intelligence has a positive and significant contribution on performance and motivation. By using the data obtained as a result of the research, structural suggestions such as performance evaluation and motivation trainings can be given in order to increase the efficiency and effectiveness of the employees in public institutions.