Gastrointestinal stromal tümör tanılı hastalarda sağkalıma etki eden prognostik faktörler
Prognostic factors affecting survival in patients with gastrointestinal stromal tumor
- Tez No: 710521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH HOT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Gastointestinal stromal tümör, prognoz, sağkalım, Gastrointestinal stromal tumour, prognosis, overall survive
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Gastrointestinal stromal tümörler, gastrointestinal sistem ve karın boşluğunun en sık görülen mezenkimal neoplazmlarıdır. Çoğu uzman herhangi bir gastrointestinal stromal tümörü malign potansiyeli olan bir neoplazi olarak sınıflandırır. Bu nedenle yazarlar tarafından benign veya malign terimleri yerine çok düşük risk, düşük risk, orta risk ve yüksek risk tanımlarının kullanılmasının daha uygun olduğu önerilmektedir. Yazılı literatürde tümörün morfolojik ve biyolojik özelliklerinin, cerrahi ve medikal tedavi prosedürlerinin hastaların sağkalımına etkilerini diğer prognostik faktörlerle karşılaştırarak araştıran çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı gastrointestinal stromal tümör tanılı hastalarda sağkalımı etkileyen prognostik faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2011- 1 Ocak 2021 yılları arasında İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Genel Cerrahi ve Medikal Onkoloji Kliniklerinde gastrointestinal stromal tümör tanılı hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Cerrahi veya sistemik medikal tedavi uygulanan, sağkalımlarını etkileyebilecek başka bir malignite, immün yetmezlik veya ileri evre hastalığı olmayan, 18 yaşından büyük, verilerinde prognostik kriter olarak incelenecek parametreleri olan ve patoloji raporunda başka bir malignite tanısı olmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik, klinik, patolojik özellikleri ve tedavi yöntemleri değerlendirildi. Bağımsız değişkenler için t-testi ve Mann Whitney U yöntemi, genel sağkalım için Kaplan-Meier yöntemi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 25'i (%53,2) kadın, 22'si (%46,8) erkek olmak üzere toplam 47 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 62,21±11,06 yıl ve ortanca değeri 63 yıl olarak saptanırken, kadın hastaların yaş ortalaması (65,88) erkek hastalara (58,04) göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,022). Hastaların median takip süresi 35,0 (1-105 aralık) ay idi. Takip süresi boyunca 4 (%8,5) hastada nüks tespit edildi. Beş yıllık genel sağkalım oranı %75,7 iken; 10 yıllık genel sağkalım oranı %61,7 idi. Tümör boyutu, mitotik indeks ve risk sınıflama parametrelerinin gastrointestinal stromal tümör tanılı hastaların sağkalımına istatistiksel olarak anlamlı etkileri vardı. Sonuç: Gastrointestinal stromal tümörlerin yeni tanımlanmış olmasından dolayı, biyolojik davranışları ve prognozları ile ilgili aydınlatılmayı bekleyen bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu çalışmada, tümör büyüklüğü, mitotik indeks ve modifiye NIH risk sınıflandırmasının, gastrointestinal stromal tümör tanılı hastaların sağkalımını istatistiksel olarak anlamlı derecede etkileyen prognostik faktörler olduğu bulunmuştur. Gastrointestinal stromal tümör hastalarında daha fazla çalışmanın bir sonucu olarak, bu neoplazinin biyolojik davranışını ve prognozunu belirleyen kriterler daha iyi ortaya çıkarılabilir, böylece hastaların hayatta kalması yeni tanı ve tedavi yöntemleriyle arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastrointestinal stromal tumors are the most common mesenchymal neoplasms of the gastrointestinal tract and abdominal cavity. Most experts classify any gastrointestinal stromal tumor as a neoplasia with malignant potential. For this reason, it is recommended by the authors that it is more appropriate to use very low risk, low risk, medium risk and high risk definitions instead of benign or malignant terms. The number of studies investigating the effects of morphological and biological features of the tumor, surgical and medical treatment procedures on the survival of patients by comparing them with other prognostic factors in the written literature is limited. The aim of this study is to determine the prognostic factors affecting survival in patients with gastrointestinal stromal tumor. Material and Method: The datas of all patients with gastrointestinal stromal tumor in İstanbul Okmeydanı Research and Training Hospital-Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between 01 January 2011 and 01 January 2020 were retrospectively scanned. The patients who underwent surgical treatment or systemic medical therapy and who did not have any other malignancy, immunodeficiency or advanced stage disease that could affect their survival, were over 18 years old, had the parameters to be examined as prognostic criteria in their datas, and were not diagnosed with any other malignancy in the pathology report were included in the study. Patients' demographic, clinical, pathological features and treatment methods were evaluated. T -test and Mann Whitney U method were used for independent variables, Kaplan—Meier method was used for overall survival. Results: A total of 47 patients, 25 (53.2%) female and 22 (46.8%) male, were included in the study. While the mean age of the patients was 62.21±11.06 years and the median value was 63 years, the mean age of the female patients was found to be significantly higher than the male patients (p=0.022). The median follow-up period of the patients was 35.0 (range 1-105) months. During the follow-up period, recurrence was detected in 4 (8.5%) patients. The five year overall survival rate was 75.7%; the overall 10-year survival rate was 61.7%. Tumor size, mitotic index and risk classification parameters had statistically significant effects on the survival of patients with gastrointestinal stromal tumors. Conclusions: Since gastrointestinal stromal tumors have been described recently, there are some important points regarding their biological behavior and prognosis that have not been fully elucidated yet. In this study, it was found that the tumor size, mitotic index and modified NIH Risk classification were prognostic factors that are statistically significantly affecting the survival of the patients with gastrointestinal stromal tumor. As a result of more studies on patients with gastrointestinal stromal tumors, the criteria which is determining the biological behavior and prognosis of this neoplasia can be better revealed, thus the survival of the patients can be increased with new diagnostic and treatment modalities.