Hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım ve bakım kalitesi algıları ile çalışma özellikleri arasındaki ilişki
The relationship between nurses' perceptions of individualized care and quality of care and working characteristics
- Tez No: 710552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım kalitesi, bireyselleştirilmiş bakım, çalışma özellikleri, hemşirelik çalışma ortamı, hemşire, Quality of care, individualized care, working characteristics, nursing work environment, nurse
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda olan bu çalışma, hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım ve bakım kalitesi algılarının çalışma özellikleri ile olan ilişkisini ve hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım ve bakım kalitesi algısı üzerinde bireysel ve çalışma özelliklerinin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da üçüncü basamak sağlık hizmeti veren iki kamu ve iki özel hastanenin yataklı birimlerinde çalışan hemşireler oluşturdu (N=1410). Orantılı kota örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen araştırmanın örneklemini 749 hemşire oluşturdu (n=749). Araştırma verileri, Mayıs-Aralık 2019 tarihleri arasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Bireyselleştirilmiş Bakım Algısı Skalası (Hemşire Versiyonu)”ve“Hemşirelerin Bakım Kalitesini Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde tanımlayıcı analizler, fark testleri, korelasyon analizi, doğrusal regresyon ve lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bu çalışmada, hemşirelerin genel ve son vardiyadaki bireyselleştirilmiş bakım algıları ortalamanın üzerinde yüksek düzeyde saptandı. Hemşirelerin birimde sunulan bakım kalitesini ortalamanın üzerinde (orta+iyi düzeyde), son vardiyada sunulan bakım kalitesini ise yüksek düzeyde (iyi+mükemmel düzeyde) değerlendirdiği saptandı. Hemşireler son bir yıl içinde hastanede sunulan bakım kalitesini ise ortalamanın üzerinde (aynı kaldı+gelişti) değerlendirdi. Bununla birlikte, hemşirelerin hastaların hastaneden taburcu olduklarında kendi bakımlarını yapabileceğinden orta düzeyde emin oldukları saptandı. Bireyselleştirilmiş bakım ve bakım kalite algısı puanları arasında genel olarak pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulundu. Hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım ve bakım kalitesi algısı üzerinde bireysel ve çalışma özelliklerinin etkisini belirlemek üzere oluşturulan tüm regresyon modellerinin anlamlı olduğu belirlendi. Hemşirelerin genel bireyselleştirilmiş bakım algısı üzerine (açıklayıcılık oranı %16,5), hasta merkezli bakım eğitimi alma, yoğun bakım ünitesinde çalışma (negatif), birimdeki hasta yatağı sayısı (negatif), hasta paylaşımı yapılan birimlerde gündüz bakılan hasta sayısı ve gündüz çalışan hemşire sayısının anlamlı etkisi saptandı. Hemşirelerin son vardiyada verdikleri bireyselleştirilmiş bakım algısı üzerine (açıklayıcılık oranı %19,7), özel hastanede çalışma, hasta refakatçisinin bakıma katılması, klinik malzemeye kolay ulaşma, hasta merkezli bakım eğitimi alma, hasta paylaşımı yapılan birimlerde gündüz bakılan hasta sayısı, gündüz çalışan hemşire sayısı, yoğun bakım ünitesinde çalışma (negatif) ve birimdeki hasta yatağı sayısının (negatif) anlamlı etkisi saptandı. Hemşirelerin birimlerinde genel olarak verdikleri bakım kalitesi algısının iyi ve mükemmel olması üzerine (açıklayıcılık oranı %21,8), aylık toplam çalışma saati (negatif) ve hasta yatağı sayısının (negatif); son vardiyada verdikleri bakım kalitesi algısının iyi ve mükemmel olması üzerine (açıklayıcılık oranı %19,5), aylık toplam çalışma saati (negatif), hasta yatağı sayısı (negatif) ve klinikte malzemeye kolay ulaşmanın; son bir yılda hastanelerinde verilen hemşirelik bakım kalitesinin geliştiği algısı üzerine (açıklayıcılık oranı %16,4), aylık toplam çalışma saati (negatif), hasta yatağı sayısı (negatif), acil serviste çalışanlar referans alındığında serviste ve yoğun bakımda çalışmanın (negatif), klinikte malzemeye kolay ulaşmanın ve hastanenin bireyselleştirilmiş bakım politikası olmasının anlamlı etkisi bulundu. Çalışma sonuçlarına göre, hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım ve bakım kalite algılarının çalışma ortamının birçok özelliğinden etkilendiği belirlendi. Bu özelliklerin dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması, bakımın daha fazla bireyselleştirilerek sunulması ve hemşirelik bakım kalitesinin geliştirilmesini sağlayacaktır. Elde edilen sonuçların, hemşire yöneticilere ve kurum kalite yöneticilerine ve diğer karar alıcılara yol gösterici olacağı ve ayrıca literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which utilized a cross-sectional and correlational design, was conducted to determine the relationships between individualized care and care quality perceptions of nurses and their working conditions and the effect of nurses' individual and working characteristics on individualized care and care quality perceptions of nurses. The population of the study was constituted of nurses working in the inpatient units of two public hospitals and two private hospitals providing tertiary healthcare services in Istanbul, Turkey. (N = 1410). The sample, which was calculated via the proportional quota sampling method, consisted of 749 nurses (n = 749). Research data were collected using the Descriptive Information Form, the Individualized Care Perception Scale (Nurse Version), and the Perception of Care Quality Assessment Scale. Descriptive analysis, correlation, linear regression, and logistic regression analysis were used while examining the data. In this study, nurses' general perceptions and individualized care perceptions in the last shift were found to be above average and at a high level. It was determined that nurses evaluate the quality of care provided in the unit as“above average”(moderate + good), and the quality of care provided in the last shift as“high level”(good + excellent). On the other hand, the nurses stated that the quality of care provided in the hospital during the past year was“above average”(remained the same + improved). In addition to this, it was found that the nurses were moderately sure that the patients could take care of themselves after they were discharged from the hospital. A weakly significant positive correlation was found between individualized care and care quality perception scores. All of the regression models created to determine the factors affecting nurses' perceptions of individualized care and care quality were found to be significant. The following were found to have a significant effect on nurses' perception of general individualized care (coefficient of determination - 16.5%): receiving patient-centred care training, working in the intensive care unit (negative), the number of sickbeds in the unit (negative), the number of patients treated during the day in the units where patients are shared, and the number of daytime working nurses. The following were found to have a significant effect on nurses' perception of individualized care in the last shift (coefficient of determination - 19.7%): working in a private hospital, including the patient companion in care, easy access to clinical material, receiving patient-centred care training, the number of patients treated during the day in the units where patients are shared, the number daytime working nurses, working in the intensive care unit (negative), and the number of sickbeds in the unit (negative). The following were found to have a significant effect on the perception of the“overall quality of care nurses provide in their units”being“good and excellent”(coefficient of determination - 21.8%): monthly total working hours (negative) and the number of sickbeds (negative). The following were found to have a significant effect on the perception of the“quality of care nurses give in the last shift”being“good and excellent”(coefficient of determination - 19.5%): total working hours per month (negative), the number of sickbeds (negative), and easy access to materials in the clinic. The following were found to have a significant effect on the perception that“the quality of nursing care given in their hospitals has improved in the past year”(coefficient of determination - 16.4%): monthly total working hours (negative), the number of sickbeds (negative), working in the department and intensive care unit (negative) when employees in the emergency department are taken as reference, easy access to materials in the clinic and the hospital's individualized care policy. According to the results of the study, it was determined that nurses' individualized care and care quality perceptions are affected by several characteristics of the work environment. Making necessary arrangements considering these characteristics will make it possible to provide care in a more individualized way and to improve the quality of nursing care. It is thought that the results obtained will guide nurse managers, quality managers in institutions and other decision-makers, and will also contribute to the literature.