Tedaviye dirençli psoriasis plağında fraksiyonel karbondioksit lazer ile kriyoterapi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation the efficacy of fractional carbon dioxide laser versus cryotherapy on treatment-resistant plaque psoriasis
  1. Tez No: 710594
  2. Yazar: SEVGİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Tedavi, Kriyoterapi, Karbondioksit lazer, Psoriasis, Treatment, Cryotherapy, Fractional Carbon dioxide laser
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Psoriasis yaşam kalitesini düşüren, multisistemik, inflamatuar, kronik seyirli bir hastalıktır. Hastalar topikal ve sistemik olmak üzere uzun süreli tedavilere ihtiyaç duymaktadır. Tedavi süresince karşılaşılan zorluklardan biri de; topikal/sistemik tedaviler sonrasında lezyonların büyük ölçüde gerilemesine rağmen, sınırlı sayıda tedaviye dirençli rekalsitran plakların kalmasıdır. Bu araştırmada dirençli, rekalsitran plaklarda, kriyoterapi ile fraksiyonel karbondioksit (CO2) lazer tedavilerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya lokalize dirençli plağı mevcut olan, son dört hafta içerisinde sistemik tedavi/fototerapi, son iki hafta içerisinde topikal tedavi almamış 30 psoriasis hastası dahil edilmiştir. Hastadan benzer özelliklere sahip iki psoriasis plağı seçilerek birine kriyoterapi diğerine fraksiyonel CO2 lazer uygulanmıştır. Hastanın tek plağı varsa plak ikiye bölünmüştür. Kriyoterapi yapılan olgular grup 1, fraksiyonel CO2 lazer uygulanan olgular grup 2 olarak tanımlanmıştır. Hastalar 12 hafta süreyle prospektif olarak izlenmiştir. Başlangıç, birinci, ikinci, dördüncü, sekizinci ve onikinci haftadaki kontrollerinde değerlendirilen hastalarda eritem, skuamasyon, indurasyon şiddeti ve gözlenen yan etkiler kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 40,60 ± 12,58 yıl, ortalama hastalık süresi 15,13 ± 12,0 yıl, ortalama PASİ değeri 3,60 idi. Hastaların %20'sinde aile öyküsü mevcuttu. %36,7'si daha önceden sistemik tedavi almıştı. Yapılan takiplerde, kriyoterapi ve fraksiyonel CO2 lazer uygulanan plaklarda eritem, skuamasyon ve indurasyon şiddetinde ikinci uygulamadan itibaren belirgin gerileme gözlenmiştir (eritem p=0,015 skuamasyon p=0,001, indurasyon p=0,001). Her iki grupta tedavi bitiminde genel şiddet skorunda anlamlı azalma gözlenirken (p=0,001), gruplar kendi arasında kıyaslandığında ise tedavi başarısında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda tedaviye dirençli lokalize plağı mevcut olan psoriasis hastalarında, kriyoterapi veya fraksiyonel CO2 lazerin etkin ve güvenilir yöntemler olduğunu gözlemledik. Bu nedenle rekalsitran plaklarda bu iki yöntemin uygun alternatif seçenekler olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Psoriasis is a multisystemic, inflammatory, chronic disease that reduces the quality of life. Patients might need long-course treatments, both topical and systemic. One of the challenges during the treatment is the persistence of treatment-resistant recalcitrant plaques despite the lesions regressing to a great extent after topical/systemic treatments. In this study, we aimed to evaluate the efficacy of cryotherapy and fractional carbon dioxide (CO2) laser treatments in resistant, recalcitrant plaques. Method: Thirty psoriasis patients with localized resistant plaques who did not receive systemic treatment/phototherapy in the last four weeks and topical treatment in the last two weeks were included in the study. After two psoriasis plaques with similar characteristics were selected from the patient, cryotherapy was applied to one of them and fractional CO2 laser to the other. If the patient has only one plaque, the plaque is divided into two parts. The patients who underwent cryotherapy were defined as group 1, and the patients who underwent fractional CO2 laser were defined as group 2. The patients were followed up prospectively for 12 weeks. Severity of erythema, scaling, induration and other side effects were recorded in patients at their baseline, first, second, forth, eighth and twelfth week visits. Results: The mean age of the patients was 40.60 ± 12.58 years, mean disease duration was 15.13 ± 12.0 years, and mean PASI value was 3.60. There was a family history in 20% of the patients. 36.7% of the patients had previously received systemic treatment. In the follow-ups, when the erythema, scaling and induration severity were evaluated in the plaques treated with cryotherapy and fractional CO2 laser, significant regression was observed after the second application (erythema p=0.015 scaling p=0.001, induration p=0.001). A significant reduction was observed in the overall severity score at the end of the treatment in both groups (p=0.001). When the groups were compared, no statistically significant difference was found in terms of the treatment success. Conclusion: In our study, we observed that cryotherapy or fractional CO2 laser are effective and safe alternative treatment options in psoriasis patients with treatment-resistant, localized plaques. Therefore, we think that, these two treatment modalities might be alternative options for recalcitrant plaques.