İntrauterin gelişme geriliği'nde protein Z düzeyleri ve diğer parametrelerle ilişkisi
Protein Z levels and its relationship to other parameters in intrauterine growth restriction
- Tez No: 710862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERKAN SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin Gelişme Geriliği, Protein Z, Protein S, Protein C, Intrauterine Growth Retardation, Protein Z, Protein S, Protein C
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
GİRİŞ: Protein Z (PZ), koagülasyon siteminin bir inhibitörü olup vitamin K bağımlı plazma glikoproteinidir. Tromboembolik olaylara yatkınlık yaratan PZ eksikliğinin obstetrik komplikasyonlardaki etkinliği üzerine literatürde sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. MATERYAL-METOD: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 18-40 yaşları arasında gestasyonel yaşı 32-40. haftalar arası olan intrauterin gelişme geriliği (IUGG) izlenen 30 gebe ve kontrol grubu olarak fetal gelişimleri normal 30 gebe ile gebe olmayan 15 hasta olmak üzere toplamda 75 olgu çalışmamıza dahil edildi. Olguların protein Z, C, S düzeyleri, dopler (umblikal arter(UAD), orta serebral arter(MCA)) sonuçları değerlendirildi. BULGULAR: Hastaların yaş ortalamaları, SAT değerleri, gravida ve parite durumları benzer dağılım göstermekteydi. Gebe olmayan olgularda protein S düzeyi anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi (P: 0.000) ancak ; gebe olmayanlarda ve sağlıklı gebeler arasında protein C düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı fark izlenmedi (p > 0.05) Sağlıklı gebe olgularda protein Z düzeyi gebe olmayan kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p 0.05) SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarında izole intrauterin gelişme geriliği izlenen hastalarda diğer komplikasyonlarda izlenen protein Z düşüklüğünü gözlemlemedik. İntrauterin gelişme geriliği izlenen gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi gibi vasküler mekanizmaların rol aldığı ek patolojilerde protein Z düzeylerinin bakılması bu konunun aydınlatılmasına ek katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Protein Z Levels and Its Relationship to Other Parameters in Intrauterine Growth Restriction INTRODUCTION: Being the inhibitor of the coagulation system, Protein Z (PZ) is a vitamin-K-dependent plasma glycoprotein. There is a limited number of available in literature on the effectiveness of the lack of PZ causing susceptibility to thromboembolic events on obstetric complications. MATERIAL-METHOD: Having consulted Ankara Numune Education and Research Hospital, Clinic of Obstetrics and Gynecology, 30 pregnant women aged between 18 and 40 and between 32 and 40 weeks of gestational age and whose intrauterine growth retardation (IUGR) is monitored, and 30 pregnant women with normal fetal development and 15 non-pregnant women as a control group, a total of 75 cases, have been included in this study. Protein Z, C, S levels of the cases and the results of Doppler (umbilical artery (UAD), middle cerebral artery (MCA)) were assessed. RESULTS: The average age of the patients, SAT values, gravida and parity conditions showed similar distribution. In the cases with no pregnancies, Protein S levels were found statistically higher (P: 0.000) but in non-pregnant and healthy pregnant women, statistically meaningful difference between protein C levels was not observed (p > 0.05). In the cases with healthy pregnancies, protein Z level was found significantly higher compared to the non-pregnant control group (p 0.05). CONCLUSION: In the results of this study, protein Z decrease in other complications was not observed in patients with isolated intrauterine growth retardation. In additional pathology, in which vascular mechanisms such as gestational hypertension and preeclampsia play a role, looking at protein Z levels will contribute to the elucidation of this issue.