SARS COV2 tanısı ile hastaneye yatırılan 25-65 yaş arasındaki oksijen ihtiyacı olan hastalarda hangi doz pulse steroid dozu daha etkindir ?
Which dose of pulse steroid is more effective in patients between the ages of 25-65 WHO are hospitalized with the diagnosis of SARS COV2 and need oxygen?
  1. Tez No: 711060
  2. Yazar: SERHAT MERT TİRİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BASAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, steroid, mortalite, Covid-19, steroid, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Pandemi yönetiminde birçok tedavi denenmiştir. Yüksek doz steroid tedavisi de bu tedavi yöntemlerinden biridir. Steroid tedavisinin hangi dozda etkin olduğu net olarak bilinmemektedir. Biz bu çalışmada pulse steroid tedavisinin etkin dozunu bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz pandemi kliniklerinde yatan 25-65 yaş arasındaki solunum sıkıntısı gelişen toplam 61 hasta alındı. Hastalar 250 mg steroid (n=31) tedavisi alanlar ve 500 mg steroid (n=30) tedavisi alanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların yatış esnasında ve takiplerinde alınan laboratuar tetkikleri (üre ,kreatin , crp , d-dimer , ferritin , kalsiyum , ldh , albümin , lökosit , lenfosit , nötrofil, hemoglobin , trombosit , po2 , spo2 ) , komorbite durumları , yatış bt bulguları , maksimum ve minimum oksijen saturasyonları, oksijen alma şekilleri, oksijen gereksinim düzeyleri ve servisten ayrılış şekilleri (taburcu, yoğun bakıma sevk, ölüm) değerlendirilerek her iki grup da karşılaştırıldı. Bu veriler spss programı aracılığı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışma 24.12.2020 ve 04.03.2021 tarihleri arasında yaşları 25 ile 65 arasında değişmekte olan, 38‟i (%62) erkek ve 23‟ü (%37) kadın olmak üzere toplam 61 hasta ile yapılmıştır. Hastaların yaşlarının ortalaması 53,62±8,32‟tır. Çalışmamızda 31 hasta 250 mg steroid tedavisi, 30 hasta ise 500 mg steroid tedavisi almıştır. 61 hastanın hastane yatış süresi boyunca 19‟una (%31) Anakinra, 7‟sine (%11) Tosilizumab uygulanırken, 35 hastada (%57,4) antisitokin ihtiyacı olmamıştır. Takip edilen 61 hastanın 52 tanesi (%85) yattığı servisten taburcu edilmiştir. 9 hasta (%15) ise yoğun bakım ünitesine sevk edilmiştir. 2 grubun karşılaştırmalı istatistiksel analizinde tedavi öncesi Lenfosit değerleri 500 mg alan grupta daha düşük ve anlamlı bulunmuştur (p < 0.05 ). Tedavi öncesi ve sonrası Ldh değerleri 500 mg alan grupta daha yüksek ve anlamlı bulunmuştur (p < 0.05 ). Tedavi öncesi ve sonrası Alt, Ast, Alp ve Ggt değerleri incelendiğinde 500 mg tedavi alanlarda bu değerlerin daha düşük ve anlamlı olduğu görülmüştür (p < 0.05 ). Pcr pozitifleştikten sonra 500 mg steroid tedavisi alanlarda daha erken steroid tedavisi başlandığı görülmüş ve anlamlı bulunmuştur (p < 0.05 ). 2 grubun en düşük ölçülen satürasyon değerleri karşılaştırıldığında 500 mg steroid tedavisi alanlarda satürasyonların daha düşük ve anlamlı saptandığı görülmüştür (p < 0.05 ). Maksimum oksijen ihtiyaçları karşılaştırıldığında 500 mg steroid alanlarda ihtiyacın daha yüksek olduğu görülmüş ve anlamlı bulunmuştur (p < 0.05 ). Çalışmaya dahil edilen hastalarda yapılan analizde rezervuarlı maske kullanımı 500 mg steroid tedavisi alan grupta daha yüksek bulunmuştur. (p:0.003) Bt tutulumlarına göre karşılaştırıldığında 500 mg steroid tedavisi alanlarda tutulumun ağır olduğu görülmüştür. (p:0.01) Satürasyonlarına göre analiz edildiğinde 500 mg alan grupta satürasyonların 85 ve altında olduğu izlenmiştir.(p:0.01) Sonuç: Covid-19 tedavisinde kullanılan ve denenilen farklı birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tedavilerin prognoz ve mortalite üzerine etkisi hakkında yapılan çalışmalara ek olarak tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması da oldukça önemlidir. Biz pulse steroid tedavisinde hangi dozun daha etkili olduğunu bulmayı amaçladık. Çalışmamız sonucunda Covid-19 tedavisinde steroid dozunun 250 mg ve 500 mg arasında bir fark olmadığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Background: Many different treatment methods have been tried in the management of the pandemic. High-dose Steroid treatment is one of these treatment methods. This is unclear exactly at what dose of steroid is effective in this treatment. In this study, we intended to find the effective dose of pulse steroid treatment. Methods: A total of 61 patients between the ages of 25-65 who developed respiratory distress in our hospital's pandemic clinics were included in the study. The patients were divided into two groups as those receiving 250 mg steroid (n=31) treatment and those receiving 500 mg steroid (n=30) treatment. The laboratory tests (urea, creatinine, crp, d-dimer, ferritin, calcium, ldh, albumin, leukocyte, lymphocyte, neutrophil, hemoglobin, thrombocyte, po2, spo2), comorbid conditions, hospitalization CT findings, maximum and minimum oxygen saturations, oxygen intake patterns, oxygen requirement levels, and leaving the service (discharge, intensive care unit referral, death) were evaluated in both groups. These data were analyzed using the SPSS program. Results: The study was conducted between 24.12.2020 and 04.03.2021 with a total of 61 patients, 38 (62%) male and 23 (37%) female, aged between 25 and 65. The average age of the patients was 53.62±8.32. In our study, 31 patients received 250 mg steroid treatment and other 30 patients received 500 mg steroid treatment. During the hospitalization period of 61 patients, 19 (31%) Anakinra and 7 (11%) Tocilizumab were administered, while 35 (57.4%) patients did not need anticytokines. Of the 61 followed-up patients, 52 (85%) were discharged from the hospital. 9 patients (15%) were transferred to the intensive care unit. In the comparative statistical analysis of the 2 groups, pre-treatment lymphocyte values were found to be lower and significant in the group receiving 500 mg (p < 0.05). Ldh values before and after treatment were found to be higher and significant in the group receiving 500 mg (p < 0.05 ). When the values of Alt, Ast, Alp and Ggt before and after treatment were examined, it was observed that these values were lower and significant in those receiving 500 mg treatment (p < 0.05 ). It was observed that steroid treatment was started earlier in those who received 500 mg steroid treatment xi after PCR became positive, and it was found to be significant (p < 0.05). When the lowest measured saturation values of the 2 groups were compared, it was found that those who received 500 mg steroid treatment were found to be lower and significant (p< 0.05 ). When the maximum oxygen needs were compared, it was seen that the need was higher in those who received 500 mg steroid and it was found to be significant (p < 0.05 ). In the analysis performed on the patients included in the study, the use of a reservoir mask was found to be higher in the group receiving 500 mg steroid treatment. (p:0.003) When compared with respect to CT uptake, it was observed that the involvement was severe in those receiving 500 mg steroid treatment. (p:0.01) When analyzed according to their saturation, it was observed that the saturations were 85 and below in the group that received 500 mg. (p:0.01) Conclusion: There are many different treatment methods that are used and tried in the treatment of Covid-19. In addition to the studies on the effects of treatments on prognosis and mortality, it is also very important to compare treatment efficacy. We intended to find out which dose is more effective in pulse steroid treatment. As a result of our study, we showed that there is no difference between the steroid dose of 250 mg and 500 mg in the treatment of Covid-19.