Kadın doğum polikliniğine başvuran kadınlarda genital hijyen davranışları ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Analysis of geni̇tal hygiene behavior and related factors in women applied to obstetrics clinic
  1. Tez No: 711368
  2. Yazar: ECEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, genital hijyen, kadın sağlığı, Genital hygiene, Midwifery, women's health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışma kadın doğum polikliniğine başvuran kadınlarda genital hijyen davranışları ve ilişkili faktörleri belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini T.C. Sağlık Bakanlığı Kırklareli Lüleburgaz Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne Aralık 2020-Mart 2021 tarihleri arasında başvuran 250 kadın oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan tanılama formu ve Genital Hijyen Davranışları Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Bulgular: Kadın doğum polikliniğine başvuran kadınların %27,2'sinin 41 yaş ve üzeri, %30,4'ünün lise mezunu, %42,4'ünün işçi, %93,6'sının sosyal güvencesinin bulunduğu, %75,6'sının 2500 TL ve üzeri gelirinin olduğu, %89,6'sının çekirdek aileyle yaşadığı görüldü. Kadınların %55,2'sinin cinsel ilişki sonrasında / adet gördükten sonra vajinal duş uygulamadığı, %72,0'sinde vajinal kaşıntının olmadığı, %24,4'ünün akıntı ve kaşıntıdan dolayı kadın doğum polikliniğine başvurduğu belirlendi. Ayrıca kadın doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışlarından genel hijyen alışkanlıkları toplam puan ortalaması 48,34±7,17, en az puan 28,00 ve en fazla puan 60,00, adet hijyeni toplam puan ortalaması 31,39±6,79, en az puan 18,00 ve en fazla puan 40,00 ve anormal bulgu farkındalığı toplam puan ortalaması 12,52±3,00, en az puan 3,00 ve en fazla puan 15,00 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Kadınların yaşı, eğitimi, mesleği, sosyal güvencesi, eşinin eğitim ve mesleğinin, genital hijyen davranışları ortalama puanları arasında farklılık oluşturduğu, ayrıca kadınların cinsel ilişki sonrasında/adet gördükten sonra vajinal duş uygulama ve vajinal kaşıntının olma durumu, son 1 yıl içinde vajinal enfeksiyon geçirme, genital hijyen davranışları ortalama puanları arasında farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out as a descriptive study to determine genital hygiene behaviors and related factors in women who applied to the obstetrics clinic. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 250 women who applied to the T.C. Ministry of Health Kırklareli Lüleburgaz State Hospital Gynecology and Obstetrics Polyclinic between December 2020 and March 2021. The data were collected by face-to-face interview technique using the diagnostic form prepared by the researcher in line with the literature and the Genital Hygiene Behaviors Scale. Results: 27.2% of the women who applied to the obstetrics outpatient clinic were 41 years of age or older, 30.4% were high school graduates, 42.4% were workers, 93.6% had social security, 75.6% had an income of 2500 TL and above and 89.6% of them lived with a nuclear family. It was determined that 55.2% of the women did not douche after sexual intercourse/after menstruation, 72.0% did not have vaginal itching, and 24.4% applied to the obstetrics clinic due to discharge and itching. In addition, the total mean score of general hygiene habits among the genital hygiene behaviors of women who applied to the gynecology outpatient clinic was 48.34±7.17, the minimum score was 28.00 and the maximum score was 60.00, the total mean menstrual hygiene score was 31.39±6.79, the minimum score was 18.00 and the maximum score was 40.00, and the total score of abnormal finding awareness was 12.52±3.00, the minimum score was 3.00, and the maximum score was 15.00. Conclusion: Age, education, occupation, social security of the women and education and occupation of the spouse caused a difference between the average scores of genital hygiene behaviors, also vaginal douching and vaginal itching after sexual intercourse/after menstruation has been determined to cause a difference between suffering a vaginal infection in the last 1 year and the mean scores of genital hygiene behaviors.