Sanayi 4.0 ve başarılı ülke örnekleri
Industry 4.0 and successful country examples
  1. Tez No: 711484
  2. Yazar: RUFET AGAZADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İstihdam, Teknoloji, Industry 4.0, Employment, Technology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sanayi Devriminin başlangıcından bu yana üç büyük devrimci süreç yaşanmıştır. Günümüzde ise Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan dördüncü sanayi devrimi yaşanmakta ve etkisini giderek artırmaktadır. Endüstri 4.0'ın pek çok ülkede çalışma yaşamını büyük ölçüde değiştirecek süreçlere yol açması beklenmektedir. Dördüncü sanayi devrimi, makinelerin insan gücüne ihtiyaç duymaksızın kendi kendini ve üretim sürecini yönetmeye başlamasıyla gerçekleşmiştir. Endüstri 4.0 ile birlikte üretimde insan ögesinin etkisi giderek zayıflamakta, yerini robotlara ve karanlık fabrikalara bırakmaktadır. Robotlar ve insanlar arasında gelecekte çok şiddetli bir rekabet olacağı öngörülmektedir. Robotlar yüzünden pek çok çalışanın işsiz kalacağı ve birçok mesleğin ortadan kalkacağı varsayılmaktadır. Ortadan kalkacak mesleklerin yerini yeni mesleklerin alacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, dördüncü sanayi devriminin doğurduğu teknolojik gelişmeler dizisinin istihdam ve işsizlik alanlarında yol açacağı değişimin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Almanya, ABD, Hollanda, Güney Kore, Çin ve Japonya ülkelerinin potansiyelleri üzerinde durulacak ve bu ülkelerin Endüstri 4.0 teknolojilerini uygulama kapasiteleri ortaya çıkartılacaktır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the Industrial Revolution, three major revolutionary processes have taken place. Now, with the development of new technologies, the effects of the Fourth Industrial Revolution (known as Industry 4.0) have been increasingly felt, and the Fourth Industrial Revolution is expected to bring about a brand new processes which will fundamentally change the working life in many countries. The Fourth Industrial Revolution emerged when machines started to manage themselves and the production process without the need for manpower. With the Industry 4.0, the influence of human factor on production will gradually weakened, robots and dark factories will take their place. It is anticipated that future competition between robots and humans in employment will be very fierce. Because of robots, many workers will be unemployed while many jobs start to disappear. New occupations are expected to replace the older ones, creating new job opportunities. This research mainly aims to examine the alterations in employment and unemployment caused by the series of technological developments with the Fourth Industrial Revolution. In addition, the capabilities of countries in embodying Industry 4.0 technologies will be investigated.