Göğüs ağrısı şikayeti ile gelen akut koroner sendromlu hastalarda osteopontin hormonunun TIMI skoru ve kardiyak markerlerle korelasyonu
The correlation of osteopontin hormone with TIMI score and cardiac markers in acute coronary syndrome in patients with chest pain
- Tez No: 711538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, G-power, Osteopontin, TIMI skorlaması, Chest pain, G-power, Osteopontin, TIMI Score
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), dünya çapında mortalite ve morbiditenin majör nedeni olma yolunda gittikçe artan bir rol üstlenmektedir. Hastalar açısından hayati tehlike arz eden ve ölüme neden olan bu durumun klasik tanı araçları ile tanısı ve tedavisi düzenlenirken, osteopontin (OPN) markerının klasik tanımlamada yerinin olup olmadığını ortaya koyarak bu sayede tanının güçlendirilmesi ve komorbiditelerin önüne geçilmesi hedeflenmiĢtir. Materyal ve Metot: Bu çalıĢma, toplam 90 hasta üzerinden planlanmıĢtır. alıĢmamız klinik prospektif randomize bir çalıĢmadır. Kontrol grubu olarak göğüs ağrısı ile gelen ancak AKS tanısı almayan hastaları aldık. alıĢma grubu olarak ise yine göğüs ağrısı ile gelen ancak AKS tanısı alan hastaları aldık. Ġki grup arasındaki iliĢkiyi TIMI skoru, kardiyak markerlar ve osteopontin seviyeleri ile değerlendirdik. Toplam örneklem büyüklüğü, olası veri ve numune kayıpları da göz önüne alınarak yapılan“G-power”analizi sonucunda 90 kiĢi üzerinden çalıĢmayı tamamladık. Bulgular: alıĢma süremiz içerisinde 5432 hasta içerisinden dıĢlama ile çalıĢmaya dahil edilme kriterleri uygulandıktan sonra 90 hasta ile çalıĢmamızı tamamladık. Bu hastaların cinsiyet dağılımının %63,3'nü erkekler oluĢturmaktaydı. alıĢmaya katılan hastalaların yaĢ medyan değeri 51.50 (22-90) idi. Hastaların %66,7'si tipik göğüs ağrısı tarifliyordu. AKS tanısı konulan hastaların %14,4'ünde EKG'de ST elevasyonu varken, %72,2'sinde EKG normal sinus ritmindeydi. Hastaların vücut kitle indeksinin (VKĠ) 25,63 olduğu görüldü. Hastaların troponin ortalaması 936,63 ng/mL ve osteopontin ortalaması 5,97 mg/L idi. HEART skorundan 0 puan alan %24,4 ve TIMI skorundan 0 puan alan %46,7 hasta vardı. Hastalar göğüs ağrısı ve troponin değerine göre 3 gruba ayrılmıĢtı. Birinci grup göğüs ağrısı pozitif ve troponin (kTn) değeri yüksek olan hastalardan oluĢmaktadır. Birinci grubun %70'i erkek cinsiyette idi. alıĢma gruplarında yaĢ, vücut ağırlığı, VKĠ için her üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: Aterosklerozun fizyopatolojisinde rol oynayan osteopontin markerinin acil servise göğüs ağrısı Ģikâyeti ile baĢvuran hastalara AKS tanısını koymak için rutin olarak kullanılan troponin markerı çalıĢılması, HEART ve Thrombolysis in Myocardial Infarction (TIMI) skoru bakılması gibi geleneksel yöntemlere göre etkinliğinin araĢtırıldığı çalıĢmada istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular diseases are playing an increasingly important role as a major cause of mortality and morbidity worldwide. While the diagnosis and treatment of this life-threatening condition that causes death for the patients are regulated with classical diagnostic tools, we aimed to strengthen the diagnosis and prevent comorbidities by revealing whether the osteopontin hormone has a place in the classical definition. Material and method: This study was planned with a total of 90 patients. Our study is a clinical prospective randomized study. Our control group is patients that were admitted with chest pain but not diagnosed with ACS. Our study group is patients that were admitted with chest pain as well but instead diagnosed with ACS. Correlations between these two groups are evaluated with TIMI scoring, cardiac markers, and osteopontin levels. As a result of the“G-power”analysis made by taking into account the total sample size, possible data, and sample losses, we completed the study with a total of 90 people. Results: We completed our study with 90 patients after applying already established exclusion and inclusion criteria which made it possible to down to 90 patients from the total of 5432 patients. Male gender constitutes 63.3% of the gender distribution of these patients. The median age of the patients that are participating in the study was 51.50 (22-90). Patients that described typical chest pain were 66.7%. While 14.4% of the patients that were diagnosed with ACS had ST elevation on the ECG, the ECG was normal sinus rhythm in 72.2% of the patients. The body mass index (BMI) of the patients was 25.63. The mean troponin and mean osteopontin of the patients were 936.63 ng/mL and 5.97 mg/L respectively. Among the patients, 24.4% of them were with a score of 0 on the HEART score and 46.7% with a score of 0 on the TIMI score. Patients were divided into 3 groups according to chest pain and troponin value. The first group consists of patients with positive chest pain (GA) and high troponin (cTn) values. The mean troponin value in the first group was 2794.93±6124.71 and was statistically significant (p=0.003). When the troponin analysis between the groups was examined, it was determined that there was a statistically significant difference in favor of the first group with both the second group (GA (+), cTn (-)) and the third group (GA (-), cTn (-)). (p=0.009). There was no statistically significant difference in osteopontin levels between the groups (p>0.05). Conclusion: In this study, the effectiveness of osteopontin marker, which plays a role in the pathophysiology of atherosclerosis, compared to traditional methods such as troponin marker, and HEART and TIMI scores, which is routinely used to diagnose ACS in patients who are admitted to the emergency room with chest pain, there was no statistically significant difference.