Tükenmişliğin sanal kaytarma üzerindeki etkisi
The effect of virtual recording on burnout
  1. Tez No: 711566
  2. Yazar: HANAN TAREQ HAIDAR AL-MADHEHAGI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, Tükenmişlik, İnternet, İş Stresi 2020, 74 Sayfa, Cyberloafing, Burnout, Internet, Work Stress 2020, 74 Pages
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde iş stresi ve tükenmişlik olguları her geçen gün daha çok gündeme gelmektedir. Kuruluşların yüksek performans beklentilerine karşın ise hızlı teknoloji gelişimi ile birçok çalışan iş stresinden ve tükenmişlik hissiden kurtulabilmek, işlerinde daha da uzman olabilmek, kimi zamanda tamamen şahsi eğlenceleri için sanal kaytarma davranışı gerçekleştirmektedir. İş stresi çalışanlar üzerinde kısmen olumlu etki yaparken, bu seviyenin üstünde olduğunda bazı negatif sonuçlar doğurmakta hatta tükenmişliğe neden olabilmektedir. Çalışanların, işte yaşadıkları stres sonucunda kaytarmaya meyledebilecekleri ve bu davranışlarda gelişme yaşanacağı düşünülmektedir. Yavaş yavaş artan internet kullanımına yönelik örgütler içerisinde geliştirilen politikalara karşın, bilgisayar ve mobil cihazlar üzerinde tam kontrol sağlanamaması, sanal kaytarma faaliyetlerini kontrol etmeyi de zorlaştırmaktadır. Bu kontrol edilemeyen güç, örgütsel politikalara yönlendirilmediği sürece verimlilik kayıplarına neden olabilecek bir güce sahiptir. ancak olumsuz gibi görünen sanal kaytarma davranışı tükenmişlik ve iş stresi ile ele alındığında bir çok çalışma, sanal kaytarmanın bir tampon görevi görerek kişilerin verimini arttırdığını ortaya koymuştur. Bu çalışmada, tükenmişliğin, mevcut literatüre dayalı sanal kaytarma davranışına etkisinin incelenmesi ve bunun öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Yapılan araştırma neticesinde tükenmişliğin sanal kaytarmayı anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the cases of work stress and burnout are on the agenda more and more every day. Despite the high performance expectations of the organizations, with rapid technology development, many employees perform virtual loafing behaviors to get rid of work stress and the feeling of burnout, to become more expert in their work, and sometimes for their personal entertainment. While work stress has a partially positive effect on employees, when it is above this level, it causes some negative results and even causes burnout. It is thought that the employees may tend to be lonely as a result of the stress they experience at work and these behaviors will develop. Despite the policies developed within organizations for the gradually increasing internet use, the inability to gain full control over computers and mobile devices makes it difficult to control virtual loafing activities. This uncontrollable power has a power that can cause productivity losses unless directed to organizational policies. However, when the seemingly negative cyber loafing behavior is handled with burnout and job stress, many studies have shown that cyber loafing acts as a buffer and increases the productivity of individuals. In this study, it is aimed to examine the effect of burnout on cyber loafing based on the current literature and to reveal its importance. As a result of the research, it has been determined that burnout significantly affects virtual loafing.