Başlıca iktisadi kriz yaklaşımlarının ışığı altında 2008 küresel krizinin incelenmesi
Examınatıon of 2008 global crısıs ın the lıght of maın economic crısıs approaches
- Tez No: 711764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN LEVENT KORAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Krizler, 2008 Küresel Krizi, Dünya Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi, Economic Crises, 2008 Global Crisis, World Economy, Turkish Economy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ekonomik kriz bir ülke ekonomisinde ya da küresel çaplı olarak ansızın ve beklenilmeyen bir şekilde ortaya çıkan gelişmeleri ifade etmektedir. Bu tez kapsamında kriz kavramı ayrıntılı bir çözümlemeyle irdelenerek açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla öncelikle daha çok kuramsal temelli oluşturulan bir ayrım kullanılarak kriz kavramı tanımlanmakta ve ekonomilerde karşılaşılan başlıca kriz türleri hakkında bilgi verilmektedir. Daha sonra, tezimizin inceleme konusunu oluşturan 2008 küresel ekonomik krizinin oluşumu ve kriz koşullarına yol açan etkenler makro iktisadi kuramsal, finansal içerikli, politika temelli ve günümüzde oldukça popüler olan bakışımsız bilgilenme yaklaşımlarından yola çıkılarak ortaya konulmaktadır. Bu noktada krizin başlangıç yeri olan Amerikan ekonomisindeki gerçekleşmeler hakkında da okuyucuya özet ve aydınlatıcı bilgi sunulmaktadır. Bu açıklamaların ışığı altında krizin küresel içerikli yayılma süreci, krize karşı ileri sürülen başlıca politika önerileri ve kriz koşullarında ülke ekonomilerindeki gelişmelere bağlı olarak Türkiye ekonomisine yansımalar tezimizin üçüncü bölümünde inceleme altına alınmaktadır. Bu ana bölümler doğrultusunda tezimizin sonuçlandırılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic crisis is a term used for developments occurred suddenly and in an unexpected way for an economy of single country or within a global perspective. In the context of our thesis, the concept of crisis is tried to be explained by explicating it with a detailed analysis. For this purpose, by the aid of a distinction mostly made in a theoretical perspective, the notion crisis is introduced and the knowledge of the main sort of crises is given. Then, as the investigation theme of our thesis, the formation of the 2008 global economic crisis and the factors that lead to the crisis conditions are revealed by following macro economic theoretical and political based, financial related and today's highly popular asymmetric information approaches. At this point, a brief but instructive knowledge about the realizations in the American economy as the outset country of the crisis is presented to the reader. In the light of these explanations, the spreading process of the crisis within a global perspective, the main policy proposals alleged against the crisis and the reflections to the Turkish economy as a result of the developments in the country economies under the crisis conditions have been taken into consideration in the third section. Having organized the main sections, our thesis is aimed to be concluded.