The role of Peacebuilding Commission in the United Nations operational mechanism: The Colombian case
Birleşmiş Milletler operasyonel mekanizmada Barış Yapı Komisyonunun rolü: Kolombiya örneği
- Tez No: 711797
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POYRAZ KOLLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Barış, Güvenlik, Sürdürülebilir Barış, Barışı İnşa Komisyonu, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Genel Kurul, Kolombiya, Eyaletler arası çatışmalar, Peace, Security, Sustainable Peace, Peacebuilding Commission, United Nations, Security Council, General Assembly, Colombia, Interstate conflicts
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Devletler arası çatışmalar uluslararası barış ve güvenlik için büyük bir tehdit oluşturmaktadır ve Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası toplumu korumakla görevli kuruluşlardan biridir. Barış inşa süreçleri, çatışmaları ortadan kaldırmak ve devletin savaştan sürdürülebilir barışa geçmesine yardımcı olmak için önemlidir. Bu çalışmanın amacı, BM'nin iç organlarının devletlerarası çatışmaların barış inşası süreçlerini desteklemek için birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini incelemek ve BM'nin devletlerarası çatışmaların barışı inşa sürecini desteklemek için ne kadar donanımlı olduğunu araştırmak ve test etmektir. Kolombiya barış inşası süreci, bu tartışma içeriğinde bir vaka çalışması olarak kullanılıyor. Liberal sonrası barışın teorik çerçevesi içinde Lieslet Hooghe, Tobias lens ve Gaty Matks tarafından sunulan Uluslararası Otorite Ölçüsü (MIA), BM organları arasındaki etkileşimin Kolombiya bağlamında nasıl gerçekleştiğini ve ne ölçüde gerçekleştiğini incelemek için kullanılmaktadır. BM, devletlerarası çatışmalarda barış inşasını etkin bir şekilde desteklemek için gerekli çatışma çözme araçlarıyla donatılmıştır. Bu yaklaşımları kullanarak, BM'nin anlaşma sonrası faaliyet olarak geleneksel barış inşası anlayışının ötesine geçmesinin faydalı olacağını savunuyorum. Bu nedenle, barış inşasının, çatışmadan sürdürülebilir barışçıl bir duruma geçmek için gerekli tüm adımları içeren daha geniş bir süreç olarak görülmesini öneriyorum. Buna ek olarak, BM'nin aslında barış inşasını daha geniş bir şekilde idame ettirmesi gerektiğini, ancak buna rağmen barış inşasını etkili bir şekilde destekleyemeyecek kadar geniş bir yelpazede başka faaliyetler yürüttüğünü ve yetki kapasitesinin ihtiyaç duyulduğında çıkarım yapmaya fırsatı tanımadığını gösteriyorum.
Özet (Çeviri)
The interstate conflicts pose a great threat to international peace and security, and the United Nations (UN) is one of the organizations mandated to protect the international community. Therefore, the peacebuilding processes are essential to remove the conflicts and help the state move from war to sustainable peace. The purpose of this study is to examine how the internal organs of the UN interact with one another to support peacebuilding processes of interstate conflicts, investigate, and test to what extent the UN is equipped to support the peacebuilding process of interstate conflicts. The Colombia peacebuilding process is used as a case study within this discussion framework. The theoretical framework of post-liberal peace and the Measure of International Authority (MIA), presented by Lieslet Hooghe, Tobias lens and Gaty Matks, is utilized to examine how the interaction between the UN's organs occurs in the context of Colombia and to what extent the UN is equipped with the necessary conflict resolution tools to support peacebuilding in interstate conflicts effectively. Using these frameworks, I argue that it would be helpful for the UN to move beyond the traditional understanding of peacebuilding as post-accord activity. Therefore, I propose that the peacebuilding should be viewed as a broader process that contains all the necessary steps to move from conflict to a sustainable, peaceful state. In addition to this, I also suggest that the UN actually makes use of a wider understating of peacebuilding; nonetheless, it manages a wide range of other activities to such an extent that it can not support peacebuilding effectively and that its mandate does not provide the opportunity to interfere if need be.