Özengen müzik eğitiminde kullanılan uzaktan eğitim sistemine ilişkin görüşlerin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Analysis of opinions on distance education system used in amateur music education according to some variables
  1. Tez No: 711955
  2. Yazar: YELDA SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKIN ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, özengen müzik eğitimi, uzaktan eğitim, Music education, amateur music education, distance education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı Özengen Müzik Eğitiminde Kullanılan Uzaktan Eğitim Sistemine İlişkin Görüşlerin Bazı Değişkenlere Göre incelenmesidir. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veriler, anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırma için geliştirilen veri seti, her birisi ayrı ayrı olmak üzere“öğretmen”,“öğrenci”ve“ebeveyn”anket formlarından oluşmaktadır. Öğretmen anketinde 21, öğrenci anketinde 22, ebeveyn anketinde 18 olmak üzere toplam 61 soru sorulmuştur. Her anket formu da kendi içinde 2 bölümden oluşmaktadır. 1. bölümlerde demografik sorular, 2. bölümlerde ise anket soruları yer almaktadır. Araştırmaya 62 öğretmen, 46 öğrenci ve 50 ebeveyn olmak üzere toplam 158 kişi katılmıştır. Geçerlilik güvenilirlik için Cronbach Alpha değerine bakılmıştır. Alpha değeri öğretmen anketi için .85, öğrenci anketi için .85, ebeveyn anketi için .86 olarak bulunmuştur. Veriler SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) istatistik analiz paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, yüzde (%) ve frekans (f) değerleri verilerek yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; özengen müzik eğitiminde kullanılan uzaktan eğitim sistemine ilişkin olarak teknolojik güçlüklerle öğrencilerin etkili bir şekilde başa çıkamadıkları, disiplin sisteminin büyük ölçüde sağlandığı, müzikal uygulamada öğrencilerin yaşadığı sorunları öğretmenlerin fark etmediği, öğrencilerin motivasyon sağlayamadıkları, öğretmen-öğrenci/öğrenci-ebeveyn arasında iletişim kopuklukları yaşandığı, öğretmenlerin ve ebeveynlerin öğrencilere rehberlik yapma konusunda eksiklikleri olduğu, uzaktan eğitim sisteminin avantajlarından tam olarak yararlanılamadığı, uzaktan eğitim sisteminin verimliği olduğu sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is Analysis of Opinions on Distance Education System Used in Amateur Music Education According to Some Variables. The current study employed the descriptive survey method. The data were collected by using the questionnaire technique. The data set formed for the current study is comprised of the data collected from the“teacher”,“student”and“parents”questionnaire. A total of 61 questions were asked, 21 in the teacher questionnaire, 22 in the student questionnaire and 18 in the parents questionnaire. Each questionnaire consists of 2 parts in itself. In the first part, there are demographic questions and in the second part, there are questionnaire questions. A total of 158 people, including 62 teachers, 46 students and 50 parents, participated in the study. The alpha value was .85 for the teacher questionnaire, .85 for the student questionnaire, and .86 for the parent questionnaire. The data were analyzed using the SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) statistical analysis program package. The obtained findings were interpreted by giving them as percentage (%) and frequency (f) values in tables. In light of the findings obtained from the current study, it can be argued that students could not cope effectively with the technological difficulties related to the distance education system used in amateur music education, that the discipline was good enough, that teachers did not notice the problems experienced by students in the technical practices, that students could not feel motivated enough, that there were problems of communication between teachers and students and between students and parents, that parents and teachers were not successful enough to provide guidance to students, that all the advantages of the distance education could not be taken and that the distance education system was efficient.