Yusuf Atılgan'ın 'Anayurt Oteli' adlıromanında işlevleri açısından sıfatlar
- Tez No: 712053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN GÜMÜŞATAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sıfat, sözcük türü, işlevsel dilbilim, yapı, anlam, Adjective, structure, semantics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bir ulusu meydana getiren en önemli unsurlardan biri olan dil, toplum hayatında önemli bir yere sahiptir. İnsanlar arasındaki en etkili iletişim aracıdır. Türkçe, pek çok dünya dilleri arasında daha eski bir dildir. Yapısı bakımından Eklemeli; Kökeni bakımından Altay Dil Ailesine mensup bir dildir. İsimlerin önüne getirilerek onlara renk, şekil, durum vb. yönlerden niteleyen ve belirten sıfatlar Türkçenin hemen hemen her döneminde sıklıkla kullanılmıştır. Bizim varlıkları daha iyi tanımamızı sağlaması doğrultusunda sıfatlar Türkçede önemli bir yere sahiptir. Bizim varlıkları daha iyi tanımamızı sağlaması doğrultusunda sıfatlar Türkçede işlevsellik açısından önemli bir yere sahiptir. Sıfatlar açık ve daha net bir anlatımı sağlayan gerek kullanımı gerekse çeşitlilik bakımından Türkçede kullanım alanı yaygın olan sözlerdir. Çalışmanın amacı incelediğimiz eserdeki sıfatları belirlemek ve işlevleri açısından değerlendirmektir. Sıfatların işlevselliğini araştıran bu çalışma Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli adlı romanında geçen sıfatları tarayarak yapılmıştır. Tezin birinci bölümünde Türk dilcilerinin sıfatlar konusundaki yaklaşımlarına değinerek sıfat türünün ne olduğuna ilişkin birtakım sıfatlarla ilgili genel bilgiler verilerek ikinci bölüme geçilmiştir. Tezin inceleme bölümünde Anayurt Oteli adlı bir romanda geçen sıfatların yapı ve görev olarak iki şekilde analizi yapılmıştır. Yapısal incelemede, yapısal dilbilim çerçevesinde sıfatların basit, türemiş ve birleşik yapıları romandan tespit edilen sıfat örnekleri kullanım şekillerine göre belirlenmiştir. Taranan eserde görevleri bakımından sıfatları, niteleme ve belirtme sıfatları şeklinde iki ana başlık altında incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümde ise sıfatlarda işlev kaymaları konusuna yer verilmiştir. Çalışma, İşlevsel dilbilim doğrultusundan hareket edilerek edebi eserler üzerinde yapılan taramalar değişik sonuçlara götürecektir. Yapılan bu çalışmada bugüne kadar sıfatlar özelinden incelenmemiş olan Anayurt Oteli adlı romanın sıfatlar üzerinden filolojik bir tahlili yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language, which is one of the most important elements that create a nation, has a significant place in society. It is the most effective communication tool among people. Among many languages in the world, Turkish is an older language. In terms of structure, it's an agglutinative language. In terms of origin, it belongs to Altaic Language Family. Adjectives describe and specify the words they come before by colour, shape, condition etc. and they have been used widely in Turkish language in almost every period. The aim of the study is to identify and evaluate the functions of the adjectives in the novel we are working on. This study, which researches the functionality of adjectives, is conducted by scanning the adjectives in Yusuf Atılgan's novel Anayurt Oteli. In the first part of the study, by referring to the approaches of Turkish linguists, a general information is given about adjectives and adjective types. Then, the second part begins. In the analysis part of the study, adjectives in the novel are examined in terms of structure and function. In structural analysis; simple, derivative and compound adjectives are determined according to their usage pattern in the novel within the frame of structural linguistics. In the scanned novel, adjectives are examined in terms of their functions and it is discussed under two main titles as descriptive adjectives and demonstrative adjectives. In the third part of the work, function shift is discussed. Based on functional linguistics, this study will lead to different conclusions by scanning literary works. In this study; a philological analysis of the novel Anayurt Oteli, which has not been studied particularly for adjectives, is conducted via adjectives.