Futbolda takım imajı, takım sadakati ve seyirci güdüleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Büyükşehir belediye Erzurumspor örneği
Examination of the correlation between the team image, team loyalty and the audience drives in football: The case of Erzurumspor
  1. Tez No: 712266
  2. Yazar: MUHAMMET TALHA HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Taraftar, Takım İmajı, Takım Sadakati, Seyirci Güdüleri, Football, Fans, Team Image, Team Loyalty, Audience Drives
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Büyükşehir Belediye Erzurumspor taraftarının takım imajı, takım sadakati ve seyirci güdüleri arasındaki ilişkilerin bazı değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak beş bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Birinci bölümde Kişisel Bilgi Formu, ikinci bölümde Jung (2008) tarafından geliştirilen, Sönmezoğlu, Çoknaz ve Polat (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan Takım İmajı Ölçeği, üçüncü bölümde Jung (2021) tarafından geliştirilen, Polat, Sönmezoğlu, Yıldız ve Çoknaz (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan Takım Sadakati Ölçeği, dördüncü bölümde Polat ve Yalçın (2014) tarafından geliştirilen, Polat ve Yalçın (2020) tarafından kısa ve kullanışlı hale getirilen Spor Seyircileri İçin Dışsal Güdü Ölçeği ve beşinci bölümde Polat ve Yalçın (2014) tarafından geliştirilen, Polat ve Yalçın (2020) tarafından kısa ve kullanışlı hale getirilen Spor Seyircileri İçin İçsel Güdü Ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Ölçüm araçlarına ilişkin güvenilirlik katsayıları hesaplanmış ve tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra; dağılımların normallik yapısı basıklık ve çarpıklık testleri aracılığıyla incelenmiştir. Normal dağılım yapılarının karşılaştırılması sonucunda tüm hipotez testleri için parametrik test kararı alınmıştır. Hipotez testleri için ikili değişkenlere ilişkin karşılaştırmalarda Pearson Correlation testi kullanılmıştır. Ayrıca, gruplara ayrılarak yapılan ikili korelasyon analizinde ortaya çıkan r değerlerinin karşılaştırılmasında z skoru hesaplanmış ve gruplar arasındaki farklar incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda cinsiyet, medeni durum, TV'de futbol izleme üyeliği, passolig üyeliği, maçları stadyumda izleme değişkeni, lisanslı ürün satın alma ve lisanlı sporcu olma değişkenleri ile takım imajı, takım sadakati, spor seyircileri için dışsal güdü ve spor seyircileri için içsel güdü ölçekleri arasında düşük ve orta düzeyde ilişkiler olduğu görülmektedir. Ayrıca yaş ve aylık gelir seviyesi değişkenleri ile takım imajı, takım sadakati, spor seyircileri için dışsal güdü ve spor seyircileri için içsel güdü ölçekleri arasında negatif yönlü düşük düzey ilişkiler olduğu görülmektedir. Bunların yanı sıra eğitim değişkeni ile takım imajı, takım sadakati, spor seyircileri için dışsal güdü ve spor seyircileri için içsel güdü ölçekleri arasında hiçbir ilişki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine comparatively the correlation between the team image, team loyalty, and the audience drives of the supporters of Erzurumspor in terms of some variables. A questionnaire consisting of five parts was used as a data collection tool in the research. In the first part, Personal Information Form was used; Team Image Scale developed by Jung (2008) and adapted into Turkish by Sönmezoğlu, Çoknaz and Polat (2016) was in the second part; in the third part Team Loyalty Scale developed by Jung (2021) and adapted into Turkish by Polat, Sönmezoğlu, Yıldız, and Çoknaz (2019); The Extrinsic Motivation Scale for Sports Spectators, developed by Polat and Yalçın (2014) in the fourth section and made short and useful by Polat and Yalçın (2020), and in the fifth section, developed by Polat and Yalçın (2014) and made concise and useful by Polat and Yalçın (2020). The Intrinsic Motivation Scale for Sports Spectators was introduced. The SPSS package was used in the data analysis. Reliability coefficients of measurement tools were figured and besides descriptive statistics; the normalcy of the distributions was examined through kurtosis and skewness tests. As a result of the comparison of the normal distribution structures, the parametric test was decided for all hypothesis testings. Pearson Correlation test was used for comparisons of binary variables for hypothesis testing. In addition, the z-score was calculated in the comparison of the r values obtained in the pairwise correlation analysis performed by dividing the groups, and the differences between the groups were examined. As a result of the findings, it can be seen that there are low and moderate correlation between the gender, marital status, watching football on TV, passolig membership, watching the matches in the stadium, purchasing licensed products, and being licensed athletes, and team image, team loyalty, extrinsic motivation for sports spectators and intrinsic motivation for sports spectators. In addition, it is seen that there are negative low-level relationships between age and monthly income level variables and the scales of team image, team loyalty, extrinsic motivation for sports spectators, and intrinsic motivation for sports spectators. In addition, no relationship was found between the education variable and the scales of team image, team loyalty, extrinsic motivation for sports spectators, and intrinsic motivation for sports spectators.